Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 17 kcal
- 0,5 szt. papryki żółtej
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 100 kcal
- 120 g ananasa w syropie (z puszki)
- 8 kcal
- 60 g kiełków fasoli mung (z puszki)
- 495 kcal
- 500 g filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 57 kcal
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 558 kcal
- 150 g ryżu basmati
Sos słodko-kwaśny
- -
- 60 g octu ryżowego 3%
- 83 kcal
- 100 g syropu z puszki ananasa
- 82 kcal
- 80 g ketchupu łagodnego
- 16 kcal
- 3 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 96 kcal
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- 2 łyżki wody
- 14 kcal
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Cały przepis ma:
- 1788 kcal
- 251 g węgli
- 129 g białka
- 30 g tłuszczu
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Ananasa pokroić na kawałki, a następnie nieco cieńsze plasterki.
Kiełki odcedzić z zalewy. - W miseczce wymieszać składniki sosu (poza wodą i mąką ziemniaczaną): ocet ryżowy, syrop z puszki, ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka i obsmażyć go z każdej strony, co jakiś czas mieszając.
- Dodać paprykę i cebulę - podsmażać przez ok. 5 minut.
- Następnie dodać ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie), wymieszać.
- Wlać sos, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty.
Na koniec połączyć w miseczce łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody, dodać na patelnię i wymieszać, aby zagęścić sos. Podgrzać przez chwilę, do zagotowania. - W międzyczasie ugotować ryż (bez woreczka) w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.