Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem po studencku
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 726 kcal
- 200 g ryżu naturalnego
- 430 kcal
- 500 g łagodnego sosu słodko-kwaśnego do ryżu
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 594 kcal
- 600 g filetu z kurczaka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- papryka ostra (mielona)
Cały przepis ma:
- 1946 kcal
- 251 g węgli
- 151 g białka
- 35 g tłuszczu
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając.
- Dodać kurczaka pokrojonego w paski, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
- Dodać sos ze słoika i podgrzewać całość przez kolejnych kilka minut.
- Podawać z ryżem.