Kurczak w sosie śmietankowo-cytrynowo-koperkowym
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 594 kcal
- 3 szt. filetu z kurczaka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 0,5 łyżeczki oregano
- -
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- -
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Sos
- 294 kcal
- 2 łyżki masła
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 80 kcal
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 8 kcal
- 0,3 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 125 g wrzącej wody
- 233 kcal
- 170 g śmietanki 12%
- 14 kcal
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka zimnej wody
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- -
- koperek
Dodatkowo
- 530 kcal
- 150 g ryżu białego długoziarnistego
- 87 kcal
- 300 g brokułów
- 45 kcal
- 15 szt. pomidorów koktajlowych
Cały przepis ma:
- 1991 kcal
- 172 g węgli
- 156 g białka
- 75 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano, bazylią i czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Po roztopieniu masła, dodać miód i wymieszać do połączenia.
Na patelnię dodać kurczaka i zrumienić, podsmażając przez ok. 3 minuty z każdej strony. - Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Następnie dodać 1/4 kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzącej wody (lub rosół drobiowy), śmietankę, łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej wcześniej z łyżką zimnej wody, sok z cytryny.
Podgrzewać na średnim ogniu przez 2-3 minuty. - Sos z patelni wlać do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec kurczaka przez około 15 minut lub do momentu, aż kurczak będzie miękki i upieczony.
Ściągnąć przykrywkę i piec przez kolejne 5 minut.
Kurczaka polać z wierzchu sosem i posypać wszystko łyżką posiekanego, świeżego koperku. Zapiec jeszcze przez chwilę. - Ryż i brokuły (użyte mrożone) ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki.