Kurczak z ryżem i salsą z kukurydzą, papryką, awokado
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- -
- 0,8 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 kcal
- 0,3 łyżeczki chili mielonego
- -
- 0,3 łyżeczki cebuli suszonej
- -
- 0,3 łyżeczki tymianku (otartego)
- -
- 0,3 łyżeczki oregano (otartego)
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- -
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 792 kcal
- 4 szt. filetu z kurczaka
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
Salsa
- 80 kcal
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 26 kcal
- 1 szt. pomidorów
- 16 kcal
- 0,3 szt. papryki czerwonej
- 6 kcal
- 0,3 szt. papryki zielonej
- 112 kcal
- 0,5 szt. awokado
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 10 kcal
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z limonki
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Dodatkowo
- 706 kcal
- 200 g ryżu białego długoziarnistego
- 190 kcal
- 200 g fasoli czerwonej
Cały przepis ma:
- 2332 kcal
- 228 g węgli
- 203 g białka
- 67 g tłuszczu
- W miseczce wymieszać przyprawy:
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/3 łyżeczki mielonego chili,
- 1/4 łyżeczki suszonej cebuli,
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. - Grubsze filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso natrzeć 2 łyżkami oliwy. Każdy filet posypać z obu stron mieszanką przypraw.
Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. - Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kurczaka przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
- Do garnka dodać składniki salsy:
- odcedzoną kukurydzę z puszki,
- pokrojonego w kostkę pomidora,
- pokrojoną w kostkę 1/4 szt. papryki czerwonej i 1/4 szt. papryki zielonej,
- pokrojonego w kostkę awokado,
- pokrojoną w kostkę małą, czerwoną cebulę,
- posiekaną natkę pietruszki,
- łyżkę soku z limonki,
- łyżkę oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Wszystko wymieszać i krótko podsmażyć. - W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z odcedzoną czerwoną fasolą z puszki.