Lasagne

Jedna porcja ma:

Kalorie 757kcal
Węglowodany 52 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 39 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

969 kcal
270 g makaronu lasagne
647 kcal
150 g parmezanu

Sos boloński

270 kcal
3 łyżki oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
12 kcal
2 szt. łodyg selera naciowego
16 kcal
1 szt. marchwi
716 kcal
150 g wędzonego boczku
360 kcal
250 g gulaszu wołowego
253 kcal
250 g filetu z piersi indyka
165 kcal
250 g wina czerwonego, wytrawnego
14 kcal
0,5 szt. ekologicznej kostki rosołowej wołowej
-
250 g wrzącej wody
146 kcal
140 g koncentratu pomidorowego
104 kcal
400 g passaty
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)

Sos beszamelowy

404 kcal
55 g masła
106 kcal
30 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
325 kcal
650 g mleka 2%
-
sól himalajska
-
gałka muszkatołowa mielona

Do nasmarowania formy

-
masło

Cały przepis ma:

  • 4544 kcal
  • 310 g węgli
  • 263 g białka
  • 233 g tłuszczu
  1. Jeden płat makaronu ma wymiary 9x17 cm. Do przepisu potrzebnych jest 15 płatów lasagne (270 g).

    Parmezan zetrzeć.
  2. Mięso zmielić.
  3. Sos boloński:
    W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
    Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę łodygi selera naciowego i startą marchewkę. Całość podsmażyć i przesunąć na bok garnka.
    W wolne miejsce wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek i zrumienić. Następnie wymieszać go z warzywami i przesunąć wszystko na bok garnka.
    Dodać zmielone mięso wołowe, mieszając co chwilę, podsmażyć tak żeby zmieniło kolor. Wymieszać z warzywami i boczkiem i ponownie przesunąć na bok, robiąc miejsce na podsmażenie mięsa z indyka.
    Wszystko wymieszać.
  4. Wlać czerwone wino i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.
  5. Do miseczki włożyć pół kostki rosołowej, zalać wrzącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
    Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i całość wlać do garnka. Zagotować.
  6. Następnie dodać passatę. Doprawić solą i pieprzem.
    Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
  7. Sos beszamelowy:
    W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać odmierzoną mąkę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
    Energicznie mieszając, stopniowo wlewać mleko. Mieszać wszystko do momentu aż sos będzie gładki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i dwiema szczyptami gałki muszkatołowej.
  8. Piekarnik nagrzać do 175°C (opcja góra-dół).

    Żaroodporną formę o wymiarach ok. 17x27 cm nasmarować masłem. W takiej formie powinno zmieścić się 5 warstw makaronu po 3 płaty.

    Na spód formy wlać 100 g sosu beszamelowego.
    Ułożyć warstwę makaronu - 3 płaty lasagne należy ułożyć obok siebie.
    Na płaty lasagne nałożyć i rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego.
    Następnie polać częścią sosu beszamelowego.
    Posypać parmezanem.

    Czynność powtórzyć jeszcze 4-krotnie (warstwa makaronu, warstwa sosu bolońskiego, sos beszamelowy, parmezan).

  9. Złożoną lasagne włożyć do piekarnika na 40-45 minut (po ok. 20 minutach naczynie przykryć folią aluminiową).

    Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed krojeniem.
  • Lasagne
  • dodatkowy obraz dla Lasagne

Lasagne

Jedna porcja ma:

Kalorie 757kcal
Węglowodany 52 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 39 g tłuszczu