Lasagne
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 969 kcal
- 270 g makaronu lasagne
- 647 kcal
- 150 g parmezanu
Sos boloński
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 12 kcal
- 2 szt. łodyg selera naciowego
- 16 kcal
- 1 szt. marchwi
- 716 kcal
- 150 g wędzonego boczku
- 360 kcal
- 250 g gulaszu wołowego
- 253 kcal
- 250 g filetu z piersi indyka
- 165 kcal
- 250 g wina czerwonego, wytrawnego
- 14 kcal
- 0,5 szt. ekologicznej kostki rosołowej wołowej
- -
- 250 g wrzącej wody
- 146 kcal
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 104 kcal
- 400 g passaty
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
Sos beszamelowy
- 404 kcal
- 55 g masła
- 106 kcal
- 30 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
- 325 kcal
- 650 g mleka 2%
- -
- sól himalajska
- -
- gałka muszkatołowa mielona
Do nasmarowania formy
- -
- masło
Cały przepis ma:
- 4544 kcal
- 310 g węgli
- 263 g białka
- 233 g tłuszczu
- Jeden płat makaronu ma wymiary 9x17 cm. Do przepisu potrzebnych jest 15 płatów lasagne (270 g).
Parmezan zetrzeć. - Mięso zmielić.
- Sos boloński:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę łodygi selera naciowego i startą marchewkę. Całość podsmażyć i przesunąć na bok garnka.
W wolne miejsce wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek i zrumienić. Następnie wymieszać go z warzywami i przesunąć wszystko na bok garnka.
Dodać zmielone mięso wołowe, mieszając co chwilę, podsmażyć tak żeby zmieniło kolor. Wymieszać z warzywami i boczkiem i ponownie przesunąć na bok, robiąc miejsce na podsmażenie mięsa z indyka.
Wszystko wymieszać. - Wlać czerwone wino i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.
- Do miseczki włożyć pół kostki rosołowej, zalać wrzącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i całość wlać do garnka. Zagotować. - Następnie dodać passatę. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas. - Sos beszamelowy:
W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać odmierzoną mąkę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
Energicznie mieszając, stopniowo wlewać mleko. Mieszać wszystko do momentu aż sos będzie gładki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i dwiema szczyptami gałki muszkatołowej. - Piekarnik nagrzać do 175°C (opcja góra-dół).
Żaroodporną formę o wymiarach ok. 17x27 cm nasmarować masłem. W takiej formie powinno zmieścić się 5 warstw makaronu po 3 płaty.
Na spód formy wlać 100 g sosu beszamelowego.
Ułożyć warstwę makaronu - 3 płaty lasagne należy ułożyć obok siebie.
Na płaty lasagne nałożyć i rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego.
Następnie polać częścią sosu beszamelowego.
Posypać parmezanem.
Czynność powtórzyć jeszcze 4-krotnie (warstwa makaronu, warstwa sosu bolońskiego, sos beszamelowy, parmezan).
- Złożoną lasagne włożyć do piekarnika na 40-45 minut (po ok. 20 minutach naczynie przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed krojeniem.