Leczo
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1310 kcal
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 95 kcal
- 3 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 180 kcal
- 2 szt. cukinii
- 129 kcal
- 2 szt. papryki czerwonej
- 34 kcal
- 1 szt. papryki żółtej
- 25 kcal
- 1 szt. papryki zielonej
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 4 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- 153 kcal
- 6 szt. pomidorów
- -
- 500 g wrzącej wody
- 26 kcal
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Cały przepis ma:
- 2148 kcal
- 157 g węgli
- 119 g białka
- 133 g tłuszczu
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
Cukinie (dwie średnie lub jedną dużą) obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką miękki środek, pokroić w plasterki (nie powinny być bardzo cienkie).
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski.
Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. - Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kiełbasę. Jak będzie zrumieniona, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze razem chwilę podsmażyć.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmażyć.
Dodać pokrojone cukinie i papryki, podsmażyć przez ok. 7 minut pod przykryciem, co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, szczyptą cukru. Wymieszać. - Dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą.
- Na koniec sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć ze środka nasiona, pokroić w kostkę i zblendować. Dodać do garnka. Dolać wrzącą wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować wszystko przez około 15 minut (do momentu jak warzywa będą odpowiednio miękkie, ale nie rozgotowane), co jakiś czas mieszając.