Leczo

Jedna porcja ma:

Kalorie 358kcal
Węglowodany 26 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

180 kcal
2 łyżki oleju rzepakowego
1310 kcal
500 g kiełbasy śląskiej
95 kcal
3 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
180 kcal
2 szt. cukinii
129 kcal
2 szt. papryki czerwonej
34 kcal
1 szt. papryki żółtej
25 kcal
1 szt. papryki zielonej
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
4 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
2 kcal
1 szczypta cukru
153 kcal
6 szt. pomidorów
-
500 g wrzącej wody
26 kcal
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Cały przepis ma:

  • 2148 kcal
  • 157 g węgli
  • 119 g białka
  • 133 g tłuszczu
  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
    Cukinie (dwie średnie lub jedną dużą) obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką miękki środek, pokroić w plasterki (nie powinny być bardzo cienkie).
    Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski.
    Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kiełbasę. Jak będzie zrumieniona, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze razem chwilę podsmażyć.
  3. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmażyć.
    Dodać pokrojone cukinie i papryki, podsmażyć przez ok. 7 minut pod przykryciem, co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, szczyptą cukru. Wymieszać.
  4. Dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą.
  5. Na koniec sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć ze środka nasiona, pokroić w kostkę i zblendować. Dodać do garnka. Dolać wrzącą wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować wszystko przez około 15 minut (do momentu jak warzywa będą odpowiednio miękkie, ale nie rozgotowane), co jakiś czas mieszając.
  • Leczo

Leczo

Jedna porcja ma:

Kalorie 358kcal
Węglowodany 26 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu