Leniwe pierogi na słodko ze śmietaną i sosem malinowym
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 462 kcal
- 600 g ziemniaków
- 436 kcal
- 400 g twarożku babuni półtłustego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 692 kcal
- 200 g mąki pszennej typ 450
Śmietana na słodko
- 672 kcal
- 350 g śmietany 18%
- 32 kcal
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180 kcal
- 45 g cukru
Sos malinowy
- 70 kcal
- 200 g mrożonych malin
- 40 kcal
- 2 łyżeczki cukru
- 7 kcal
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka wody
Cały przepis ma:
- 2669 kcal
- 359 g węgli
- 111 g białka
- 88 g tłuszczu
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
- Ziemniaki i twaróg zmielić. Dodać jajko i mąkę. Zagnieść szybko ciasto do połączenia wszystkich składników.
(Nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo leniwe wyjdą twarde). - Stolnicę podsypać mąką.
Ciasto podzielić na 4-5 części i wykładać po kolei każdą na podsypaną stolnicę, obtaczając w mące, żeby się nie kleiła.
Formować wałek, następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ostrym nożem ukośne kawałki (równoległoboki). - W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i odrobiną oleju.
Kluski wrzucać partiami do gotującej się wody i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Od momentu jak wypłyną, gotować przez 1 minutę na średnim ogniu.
Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. - Przygotować śmietanę na słodko i sos malinowy.
W miseczce wymieszać kwaśną śmietanę, cukier wanilinowy i 3 łyżki cukru białego.
W rondelku podgrzewać mrożone maliny, do momentu aż się rozmrożą i zaczną rozpadać, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier do smaku.
W miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1 łyżką zimnej wody i dodać pod koniec do malin. Jeszcze chwilę podgrzać i wyłączyć.