Leniwe pierogi na słodko ze śmietaną i sosem malinowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 534kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 22 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

462 kcal
600 g ziemniaków
436 kcal
400 g twarożku babuni półtłustego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
692 kcal
200 g mąki pszennej typ 450

Śmietana na słodko

672 kcal
350 g śmietany 18%
32 kcal
2 łyżeczki cukru wanilinowego
180 kcal
45 g cukru

Sos malinowy

70 kcal
200 g mrożonych malin
40 kcal
2 łyżeczki cukru
7 kcal
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka wody

Cały przepis ma:

  • 2669 kcal
  • 359 g węgli
  • 111 g białka
  • 88 g tłuszczu
  1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
  2. Ziemniaki i twaróg zmielić. Dodać jajko i mąkę. Zagnieść szybko ciasto do połączenia wszystkich składników.
    (Nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo leniwe wyjdą twarde).
  3. Stolnicę podsypać mąką.
    Ciasto podzielić na 4-5 części i wykładać po kolei każdą na podsypaną stolnicę, obtaczając w mące, żeby się nie kleiła.
    Formować wałek, następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ostrym nożem ukośne kawałki (równoległoboki).
  4. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i odrobiną oleju.
    Kluski wrzucać partiami do gotującej się wody i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
    Od momentu jak wypłyną, gotować przez 1 minutę na średnim ogniu.
    Wyciągać na talerz łyżką cedzakową.
  5. Przygotować śmietanę na słodko i sos malinowy.
    W miseczce wymieszać kwaśną śmietanę, cukier wanilinowy i 3 łyżki cukru białego.

    W rondelku podgrzewać mrożone maliny, do momentu aż się rozmrożą i zaczną rozpadać, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier do smaku.
    W miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 1 łyżką zimnej wody i dodać pod koniec do malin. Jeszcze chwilę podgrzać i wyłączyć.
  • Leniwe pierogi na słodko ze śmietaną i sosem malinowym

Leniwe pierogi na słodko ze śmietaną i sosem malinowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 534kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 22 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu