Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 257kcal
Węglowodany 14 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu
16 porcji

Składniki

34 kcal
200 g pieczarek
147 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli
270 kcal
3 łyżki oleju rzepakowego
657 kcal
650 g filetu z piersi indyka
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
przyprawa do gyrosa
-
przyprawa do mięs
-
papryka słodka mielona
-
oregano (otarte)
10 kcal
2 łyżki natki pietruszki
2287 kcal
605 g ciasta francuskiego
9 kcal
60 g pomidorów truskawkowych
420 kcal
120 g sera żółtego gouda w kostce
172 kcal
70 g mini mozzarelli
-
szczypiorek

Do posmarowania

63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Cały przepis ma:

  • 4107 kcal
  • 222 g węgli
  • 241 g białka
  • 245 g tłuszczu
  1. Przepis na 16 łódeczek.

    Pieczarki pokroić w grube plasterki.
    Rozgrzać patelnię, roztopić masło i zrumienić pieczarki. Pod koniec dodać szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki.
    Pieczarki przełożyć na talerz.
  2. Dużą cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i ją lekko zrumienić.
    Przełożyć na talerz do pieczarek.
  3. Mięso pokroić na małe, cienkie kawałki.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso, doprawić przyprawami (solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, przyprawą do mięs, słodką papryką i oregano) i wymieszać. Zrumienić.
    Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, podsmażone pieczarki i cebulę. Całość wymieszać, krótko razem podsmażyć i odłożyć do przestudzenia.
  4. Ciasto francuskie pokroić łącznie na 16 prostokątów:
    - opakowanie XXL 375 g podzielić na 10 prostokątów,
    - opakowanie 230 g podzielić na 6 prostokątów.

    Na środek każdego prostokąta nałożyć farsz, skleić ze sobą końce po obu stronach, wzdłuż krótszych boków.
  5. Pomidorki (8 szt.) przekroić na pół.
    Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Kulki mozzarelli (8 szt.) odsączyć z zalewy, przekroić na pół.

    W środek każdej łódeczki, do farszu, włożyć połówkę pomidorka. Łódeczki posypać żółtym serem i na wierzch każdej, na środku, włożyć połówkę kulki mozzarelli.
    Łódeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w dwóch turach.
  6. Żółtko rozmieszać z łyżką mleka.
    Ciasto posmarować za pomocą pędzelka.
  7. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Piec przez ok. 16-17 minut.

    Upieczone łódeczki posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Podawać np. z sosem czosnkowym.
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami
  • dodatkowy obraz dla Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami
  • dodatkowy obraz dla Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami

Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 257kcal
Węglowodany 14 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu