Łódeczki z ciasta francuskiego z indykiem i pieczarkami
Jedna porcja ma:
16
porcji
Składniki
- 34 kcal
- 200 g pieczarek
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 270 kcal
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 657 kcal
- 650 g filetu z piersi indyka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- przyprawa do gyrosa
- -
- przyprawa do mięs
- -
- papryka słodka mielona
- -
- oregano (otarte)
- 10 kcal
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2287 kcal
- 605 g ciasta francuskiego
- 9 kcal
- 60 g pomidorów truskawkowych
- 420 kcal
- 120 g sera żółtego gouda w kostce
- 172 kcal
- 70 g mini mozzarelli
- -
- szczypiorek
Do posmarowania
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Cały przepis ma:
- 4107 kcal
- 222 g węgli
- 241 g białka
- 245 g tłuszczu
- Przepis na 16 łódeczek.
Pieczarki pokroić w grube plasterki.
Rozgrzać patelnię, roztopić masło i zrumienić pieczarki. Pod koniec dodać szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Pieczarki przełożyć na talerz. - Dużą cebulę pokroić w drobną kostkę.
Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i ją lekko zrumienić.
Przełożyć na talerz do pieczarek. - Mięso pokroić na małe, cienkie kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso, doprawić przyprawami (solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, przyprawą do mięs, słodką papryką i oregano) i wymieszać. Zrumienić.
Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, podsmażone pieczarki i cebulę. Całość wymieszać, krótko razem podsmażyć i odłożyć do przestudzenia. - Ciasto francuskie pokroić łącznie na 16 prostokątów:
- opakowanie XXL 375 g podzielić na 10 prostokątów,
- opakowanie 230 g podzielić na 6 prostokątów.
Na środek każdego prostokąta nałożyć farsz, skleić ze sobą końce po obu stronach, wzdłuż krótszych boków. - Pomidorki (8 szt.) przekroić na pół.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Kulki mozzarelli (8 szt.) odsączyć z zalewy, przekroić na pół.
W środek każdej łódeczki, do farszu, włożyć połówkę pomidorka. Łódeczki posypać żółtym serem i na wierzch każdej, na środku, włożyć połówkę kulki mozzarelli.
Łódeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w dwóch turach. - Żółtko rozmieszać z łyżką mleka.
Ciasto posmarować za pomocą pędzelka. - Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Piec przez ok. 16-17 minut.
Upieczone łódeczki posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać np. z sosem czosnkowym.