Lody waniliowe z mlekiem skondensowanym

Jedna porcja ma:

Kalorie 420kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

165 kcal
250 g mleka pełnego 3,8%
496 kcal
170 g śmietanki 30%
424 kcal
130 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8%
314 kcal
5 szt. żółtek (rozmiar L)
280 kcal
70 g cukru drobnego
3 kcal
0,3 łyżki ekstraktu waniliowego

Cały przepis ma:

  • 1682 kcal
  • 159 g węgli
  • 37 g białka
  • 99 g tłuszczu
  1. Do rondelka wlać mleko, śmietankę i mleko skondensowane (płynne, z puszki), dokładnie wymieszać trzepaczką i na średnim ogniu, co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia. Od razu zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii (lub pastę z wanilii) i odstawić.
  2. W stojącym blenderze kielichowym (lub tradycyjnie za pomocą miksera lub trzepaczki) zmiksować żółtka z cukrem na jasnożółty krem przez około 1-2 minuty na wysokich obrotach.
  3. Obroty zmniejszyć do średnich i cały czas miksując, wlać powoli połowę gorącej, mlecznej mieszanki. Miksować przez 30 sekund do połączenia.
  4. Resztę mieszanki pozostałej w rondlu zacząć ponownie podgrzewać, powoli wlać do niej zahartowaną masę z żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
  5. Podgrzewać mieszaninę aż osiągnie 76°C (maksymalnie 79°C, ale nie więcej, bo inaczej na dnie zetną się żółtka!), cały czas mieszając trzepaczką. Temperaturę mierzyć przy pomocy termometru kuchennego.
  6. Mieszaninę przelać do schłodzonej metalowej miski. Całość można schłodzić w lodowej kąpieli (miskę umieścić na misce z lodem) do ok. 4°C. Można też zamknąć miskę i mieszaninę schłodzić w zamrażalniku, mieszając ją co ok. 15 minut.
  7. Wykonanie z użyciem maszyny do lodów:
    Maszynę przygotować wcześniej zgodnie z instrukcją.
    Włączyć maszynę, wlać schłodzoną mieszankę (lody nie powinny się bardzo napowietrzać, ponieważ powstaną wtedy kryształki lodu). Masa lodowa powinna być mieszana przez ok. 15-20 minut (czas uzależniony od konkretnego modelu maszyny), po tym czasie powinna mieć miękką konsystencję.

    Lody przełożyć do pojemniczka, zamknąć i włożyć do zamrażalnika.
  8. Wykonanie bez maszyny do lodów:
    Schłodzony krem zmiksować mikserem na średnich obrotach. Miskę szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika.

    Podczas chłodzenia miksować co ok. 30-40 minut przez pierwsze 3 godziny, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
  • Lody waniliowe z mlekiem skondensowanym
  • dodatkowy obraz dla Lody waniliowe z mlekiem skondensowanym

Lody waniliowe z mlekiem skondensowanym

Jedna porcja ma:

Kalorie 420kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu