Lody waniliowe z mlekiem skondensowanym
Jedna porcja ma:
420kcal
40 g węgli
9 g białka
25 g tłuszczu
4
porcje
Składniki
- 165 kcal
- 250 g mleka pełnego 3,8%
- 496 kcal
- 170 g śmietanki 30%
- 424 kcal
- 130 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8%
- 314 kcal
- 5 szt. żółtek (rozmiar L)
- 280 kcal
- 70 g cukru drobnego
- 3 kcal
- 0,3 łyżki ekstraktu waniliowego
Cały przepis ma:
- 1682 kcal
- 159 g węgli
- 37 g białka
- 99 g tłuszczu
- Do rondelka wlać mleko, śmietankę i mleko skondensowane (płynne, z puszki), dokładnie wymieszać trzepaczką i na średnim ogniu, co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia. Od razu zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii (lub pastę z wanilii) i odstawić.
- W stojącym blenderze kielichowym (lub tradycyjnie za pomocą miksera lub trzepaczki) zmiksować żółtka z cukrem na jasnożółty krem przez około 1-2 minuty na wysokich obrotach.
- Obroty zmniejszyć do średnich i cały czas miksując, wlać powoli połowę gorącej, mlecznej mieszanki. Miksować przez 30 sekund do połączenia.
- Resztę mieszanki pozostałej w rondlu zacząć ponownie podgrzewać, powoli wlać do niej zahartowaną masę z żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
- Podgrzewać mieszaninę aż osiągnie 76°C (maksymalnie 79°C, ale nie więcej, bo inaczej na dnie zetną się żółtka!), cały czas mieszając trzepaczką. Temperaturę mierzyć przy pomocy termometru kuchennego.
- Mieszaninę przelać do schłodzonej metalowej miski. Całość można schłodzić w lodowej kąpieli (miskę umieścić na misce z lodem) do ok. 4°C. Można też zamknąć miskę i mieszaninę schłodzić w zamrażalniku, mieszając ją co ok. 15 minut.
- Wykonanie z użyciem maszyny do lodów:
Maszynę przygotować wcześniej zgodnie z instrukcją.
Włączyć maszynę, wlać schłodzoną mieszankę (lody nie powinny się bardzo napowietrzać, ponieważ powstaną wtedy kryształki lodu). Masa lodowa powinna być mieszana przez ok. 15-20 minut (czas uzależniony od konkretnego modelu maszyny), po tym czasie powinna mieć miękką konsystencję.
Lody przełożyć do pojemniczka, zamknąć i włożyć do zamrażalnika. - Wykonanie bez maszyny do lodów:
Schłodzony krem zmiksować mikserem na średnich obrotach. Miskę szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika.
Podczas chłodzenia miksować co ok. 30-40 minut przez pierwsze 3 godziny, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.