Makaron z bobem, boczkiem i parmezanem
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 264 kcal
- 400 g bobu
- 574 kcal
- 160 g makaronu spaghetti
- 298 kcal
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 473 kcal
- 250 g śmietanki 18%
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 3 kcal
- 10 g szczypiorku
- 43 kcal
- 10 g parmezanu
Cały przepis ma:
- 1686 kcal
- 188 g węgli
- 77 g białka
- 79 g tłuszczu
- Bób ugotować w osolonej wodzie (młody bób gotować ok. 5-6 minut). Ugotowany bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
- Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią pokrojony w paseczki boczek. Podsmażać go do momentu aż się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz.
Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić.
Wlać śmietankę i zagotować (sos powinien lekko zgęstnieć), co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. - Na patelnię przełożyć obrany bób i część posiekanego szczypiorku, wymieszać.
Na koniec dodać makaron i całość ponownie delikatnie wymieszać. - Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i resztą posiekanego szczypiorku.