Makaron z bobem, boczkiem i parmezanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 843kcal
Węglowodany 94 g węgli
Białko 39 g białka
Tłuszcze 40 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

264 kcal
400 g bobu
574 kcal
160 g makaronu spaghetti
298 kcal
100 g surowego boczku wędzonego
32 kcal
1 szt. cebuli
473 kcal
250 g śmietanki 18%
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
3 kcal
10 g szczypiorku
43 kcal
10 g parmezanu

Cały przepis ma:

  • 1686 kcal
  • 188 g węgli
  • 77 g białka
  • 79 g tłuszczu
  1. Bób ugotować w osolonej wodzie (młody bób gotować ok. 5-6 minut). Ugotowany bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
  3. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią pokrojony w paseczki boczek. Podsmażać go do momentu aż się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz.
    Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić.
    Wlać śmietankę i zagotować (sos powinien lekko zgęstnieć), co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na patelnię przełożyć obrany bób i część posiekanego szczypiorku, wymieszać.
    Na koniec dodać makaron i całość ponownie delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i resztą posiekanego szczypiorku.
  • Makaron z bobem, boczkiem i parmezanem
  • dodatkowy obraz dla Makaron z bobem, boczkiem i parmezanem

Makaron z bobem, boczkiem i parmezanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 843kcal
Węglowodany 94 g węgli
Białko 39 g białka
Tłuszcze 40 g tłuszczu