Makaron z indykiem w paście sezamowej

Jedna porcja ma:

Kalorie 490kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

680 kcal
200 g makaronu pełne ziarno spaghetti
11 kcal
40 g zielonych pędów cebuli
49 kcal
180 g kapusty czerwonej (głowa)

Mięso

672 kcal
800 g filetu z piersi indyka
11 kcal
1 łyżka sosu do sushi i sashimi
82 kcal
1 łyżka oliwy
-
pieprz czarny mielony
-
przyprawa do mięs

Tahini

316 kcal
50 g sezamu
41 kcal
0,5 łyżki oliwy

Sos

-
60 g ciepłej wody
82 kcal
1 łyżka oliwy
2 kcal
1 łyżka soku z limonki
13 kcal
2 łyżeczki sosu sriracha ostrego
-
0,7 łyżeczki soli himalajskiej

Cały przepis ma:

  • 1959 kcal
  • 141 g węgli
  • 200 g białka
  • 65 g tłuszczu
  1. Filet z indyka umyć, oczyścić, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego.
    Dodać sos sojowy, oliwę, natrzeć z obu stron. Posypać z wierzchu pieprzem i z obu stron przyprawą do mięs.

    Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Piec przez ok. 50 minut z pokrywką + 5 minut bez pokrywki.
  2. Zielone pędy cebuli umyć, pokroić.
    Czerwoną kapustę cienko poszatkować.
  3. Przygotować tahini (można również użyć gotowej pasty, wtedy należy pominąć ten krok):
    Sezam bardzo lekko zrumienić na rozgrzanej patelni, ruszając co jakiś czas patelnią, tak aby sezam się nie przypalił.
    Uprażony sezam przesypać do wysokiego pojemnika z wyposażenia ręcznego blendera. Blendować ok. 6-7 minut na gładką, płynną pastę, w międzyczasie dodać oliwę.

    Tahini ma gorzkawy posmak.
  4. W miseczce połączyć tahini, wodę, oliwę, łyżkę świeżego soku z limonki, sos sriracha i sól.
  5. Pod koniec pieczenia mięsa, ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (gotować przez ok. 8 minut).
  6. W dużej misce delikatnie wymieszać przygotowane składniki: makaron, czerwoną kapustę, zielone pędy cebuli, sos sezamowy i pokrojonego indyka.
  • Makaron z indykiem w paście sezamowej
  • dodatkowy obraz dla Makaron z indykiem w paście sezamowej

Makaron z indykiem w paście sezamowej

Jedna porcja ma:

Kalorie 490kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu