Makaron z indykiem w paście sezamowej
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 680 kcal
- 200 g makaronu pełne ziarno spaghetti
- 11 kcal
- 40 g zielonych pędów cebuli
- 49 kcal
- 180 g kapusty czerwonej (głowa)
Mięso
- 672 kcal
- 800 g filetu z piersi indyka
- 11 kcal
- 1 łyżka sosu do sushi i sashimi
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- przyprawa do mięs
Tahini
- 316 kcal
- 50 g sezamu
- 41 kcal
- 0,5 łyżki oliwy
Sos
- -
- 60 g ciepłej wody
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z limonki
- 13 kcal
- 2 łyżeczki sosu sriracha ostrego
- -
- 0,7 łyżeczki soli himalajskiej
Cały przepis ma:
- 1959 kcal
- 141 g węgli
- 200 g białka
- 65 g tłuszczu
- Filet z indyka umyć, oczyścić, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać sos sojowy, oliwę, natrzeć z obu stron. Posypać z wierzchu pieprzem i z obu stron przyprawą do mięs.
Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Piec przez ok. 50 minut z pokrywką + 5 minut bez pokrywki. - Zielone pędy cebuli umyć, pokroić.
Czerwoną kapustę cienko poszatkować. - Przygotować tahini (można również użyć gotowej pasty, wtedy należy pominąć ten krok):
Sezam bardzo lekko zrumienić na rozgrzanej patelni, ruszając co jakiś czas patelnią, tak aby sezam się nie przypalił.
Uprażony sezam przesypać do wysokiego pojemnika z wyposażenia ręcznego blendera. Blendować ok. 6-7 minut na gładką, płynną pastę, w międzyczasie dodać oliwę.
Tahini ma gorzkawy posmak. - W miseczce połączyć tahini, wodę, oliwę, łyżkę świeżego soku z limonki, sos sriracha i sól.
- Pod koniec pieczenia mięsa, ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (gotować przez ok. 8 minut).
- W dużej misce delikatnie wymieszać przygotowane składniki: makaron, czerwoną kapustę, zielone pędy cebuli, sos sezamowy i pokrojonego indyka.