Makaron z mielonym mięsem w sosie pomidorowym
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 12 kcal
- 2 szt. łodyg selera naciowego
- 720 kcal
- 500 g gulaszu wołowego
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- bazylia (otarta)
- 72 kcal
- 400 g pomidorów całych w soku pomidorowym
- 96 kcal
- 300 g passaty
- 1795 kcal
- 500 g makaronu farfalle
- 159 kcal
- 40 g sera Grana Padano
Cały przepis ma:
- 3187 kcal
- 401 g węgli
- 189 g białka
- 88 g tłuszczu
- Mięso zmielić.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę cebule i je zeszklić.
Dodać drobno pokrojony seler naciowy. Wszystko przez chwilę podsmażyć. - Dodać zmieloną wołowinę, doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i smażyć przez ok. 10 minut aż mięso zmieni kolor na brązowy, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodać pomidory z puszki i wlać passatę - wymieszać i zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1-1,5 h, mieszając od czasu do czasu.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Posypać startym serem przed podaniem.