Makaron zapiekany z tuńczykiem
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 34 kcal
- 1 szt. papryki żółtej
- 64 kcal
- 1 szt. papryki czerwonej
- 22 kcal
- 3 ząbki czosnku
- 160 kcal
- 800 g pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
- 116 kcal
- 80 g zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 1344 kcal
- 400 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 289 kcal
- 2 szt. tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 72 kcal
- 20 g bułki tartej wrocławskiej
- 398 kcal
- 100 g sera Grana Padano
Cały przepis ma:
- 2591 kcal
- 315 g węgli
- 167 g białka
- 66 g tłuszczu
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w paski papryki i smażyć przez ok. 7 minut, aż zmiękną.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. - Dodać 2 puszki pomidorów, oliwki i doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Podsmażyć przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. - Odcedzony makaron wymieszać z sosem pomidorowym i dwiema puszkami odcedzonego tuńczyka. Przełożyć całość do dużego naczynia żaroodpornego, posypać z wierzchu bułką tartą i startym serem Grana Padano.
- Piec przez ok. 15 minut (wierzch powinien się lekko zrumienić).