Mega kebab w tortilli z sosem czosnkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 804kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 66 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

808 kcal
800 g filetu z piersi indyka
116 kcal
400 g kapusty białej (głowa)
24 kcal
160 g pomidorów koktajlowych
21 kcal
160 g ogórków
30 kcal
100 g cebuli czerwonej
1188 kcal
4 szt. tortilli pszennych z ziarnami

Marynata do mięsa

306 kcal
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
15 kcal
2 szt. ząbków czosnku
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (mielonej)
-
0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
3 kcal
1 łyżeczka suszonej kolendry
3 kcal
0,3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
16 kcal
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
-
1 łyżeczka soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
16 kcal
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sos czosnkowy

505 kcal
80 g majonezu kieleckiego
150 kcal
250 g jogurtu naturalnego gęstego
15 kcal
2 szt. ząbków czosnku
-
zioła prowansalskie
-
koperek suszony
-
pieprz czarny (mielony)
-
czosnek granulowany
-
1 szczypta soli
2 kcal
1 szczypta cukru

Cały przepis ma:

  • 3217 kcal
  • 278 g węgli
  • 263 g białka
  • 120 g tłuszczu
  1. Przepis na 4 duże kebaby (placki pszenne o średnicy 30 cm, po 100 g każdy).

    W większym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty do mięsa: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, kolendrę, kmin rzymski, przyprawę kebab - gyros, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy.
  2. Mięso podzielić na grubsze, podłużne kawałki, przełożyć je do marynaty, wymieszać i całość odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
  3. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.
    Mięso nabić na długie patyczki do szaszłyków (końcówki patyczków owinąć folią aluminiową, bo inaczej zaczną się przypalać w wysokiej temperaturze) i układać je na naczyniu. Pozostałą marynatę nałożyć jeszcze na mięso.
  4. Piekarnik nagrzać do 230°C (funkcja dużego grilla z termoobiegiem).
    Piec ok. 20 minut (mięso powinno się dobrze przypiec), następnie mięso przekręcić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut, do zrumienienia.
  5. Przygotować sos czosnkowy.
    W miseczce wymieszać majonez z jogurtem.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić ziołami, koperkiem, pieprzem, czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Całość wymieszać.
  6. Ogórka (można go obrać lub zostawić ze skórką) pokroić w półplasterki.
    Pomidorki pokroić w plasterki.
    Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka.
    Kapustę drobno poszatkować.
  7. Upieczone mięso cienko pokroić.
  8. Jeśli placki pszenne nie są wystarczająco elastyczne, należy je krótko opiec na suchej patelni.

    Na każdy placek nałożyć około:
    - 50 g kapusty,
    -160 g upieczonego mięsa,
    - 80 g sosu czosnkowego,
    - 40 g pomidorów,
    - 40 g ogórków,
    - 25 g czerwonej cebuli,
    - i ponownie 50 g kapusty.

    Dwa przeciwległe boki tortilli złożyć do środka i zwinąć rulon.
    Złożone kebaby opiec w opiekaczu.
  • Mega kebab w tortilli z sosem czosnkowym
  • dodatkowy obraz dla Mega kebab w tortilli z sosem czosnkowym

Mega kebab w tortilli z sosem czosnkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 804kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 66 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu