Mega kebab w tortilli z sosem czosnkowym
Jedna porcja ma:
804kcal
70 g węgli
66 g białka
30 g tłuszczu
4
porcje
Składniki
- 808 kcal
- 800 g filetu z piersi indyka
- 116 kcal
- 400 g kapusty białej (głowa)
- 24 kcal
- 160 g pomidorów koktajlowych
- 21 kcal
- 160 g ogórków
- 30 kcal
- 100 g cebuli czerwonej
- 1188 kcal
- 4 szt. tortilli pszennych z ziarnami
Marynata do mięsa
- 306 kcal
- 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 15 kcal
- 2 szt. ząbków czosnku
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (mielonej)
- -
- 0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- 3 kcal
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 3 kcal
- 0,3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 16 kcal
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- -
- 1 łyżeczka soli
- -
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 16 kcal
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sos czosnkowy
- 505 kcal
- 80 g majonezu kieleckiego
- 150 kcal
- 250 g jogurtu naturalnego gęstego
- 15 kcal
- 2 szt. ząbków czosnku
- -
- zioła prowansalskie
- -
- koperek suszony
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- czosnek granulowany
- -
- 1 szczypta soli
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
Cały przepis ma:
- 3217 kcal
- 278 g węgli
- 263 g białka
- 120 g tłuszczu
- Przepis na 4 duże kebaby (placki pszenne o średnicy 30 cm, po 100 g każdy).
W większym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty do mięsa: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, kolendrę, kmin rzymski, przyprawę kebab - gyros, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. - Mięso podzielić na grubsze, podłużne kawałki, przełożyć je do marynaty, wymieszać i całość odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.
Mięso nabić na długie patyczki do szaszłyków (końcówki patyczków owinąć folią aluminiową, bo inaczej zaczną się przypalać w wysokiej temperaturze) i układać je na naczyniu. Pozostałą marynatę nałożyć jeszcze na mięso. - Piekarnik nagrzać do 230°C (funkcja dużego grilla z termoobiegiem).
Piec ok. 20 minut (mięso powinno się dobrze przypiec), następnie mięso przekręcić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut, do zrumienienia. - Przygotować sos czosnkowy.
W miseczce wymieszać majonez z jogurtem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić ziołami, koperkiem, pieprzem, czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Całość wymieszać. - Ogórka (można go obrać lub zostawić ze skórką) pokroić w półplasterki.
Pomidorki pokroić w plasterki.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka.
Kapustę drobno poszatkować. - Upieczone mięso cienko pokroić.
- Jeśli placki pszenne nie są wystarczająco elastyczne, należy je krótko opiec na suchej patelni.
Na każdy placek nałożyć około:
- 50 g kapusty,
-160 g upieczonego mięsa,
- 80 g sosu czosnkowego,
- 40 g pomidorów,
- 40 g ogórków,
- 25 g czerwonej cebuli,
- i ponownie 50 g kapusty.
Dwa przeciwległe boki tortilli złożyć do środka i zwinąć rulon.
Złożone kebaby opiec w opiekaczu.