Miodowy sos winegret
Jedna porcja ma:
1
porcja
Składniki
- 4 kcal
- 0,5 ząbka czosnku
- -
- 1 szczypta soli
- 160 kcal
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 5 kcal
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 kcal
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
- 450 kcal
- 5 łyżek oliwy
Cały przepis ma:
- 619 kcal
- 42 g węgli
- 0 g białka
- 50 g tłuszczu
- Połowę małego ząbka czosnku bardzo drobno posiekać i następnie rozetrzeć. Przełożyć do miseczki.
- Dodać szczyptę soli, 2 płaskie łyżki miodu, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę octu winnego, szczyptę pieprzu i 5 łyżek oliwy.
Wszystko wymieszać.