Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao
Jedna porcja ma:
18
porcji
Składniki
- 391 kcal
- 120 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- 233 kcal
- 60 g ciemnego kakao
Do obtoczenia
- 20 kcal
- 5 g czekolady do picia (w proszku)
Cały przepis ma:
- 645 kcal
- 75 g węgli
- 21 g białka
- 24 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 18 kulek po 10 g każda.
- Mleko zagęszczone słodzone (użyte gostyńskie z tubki) wlać do szklanej miski i podgrzać w mikrofalówce przez 25 sekund (moc 800 W).
Dodać przesiany przez sitko proszek kakaowy i dokładnie wymieszać łopatką. - Masę przełożyć do folii spożywczej, lekko spłaszczyć i schłodzić w zamrażalniku przez ok. 30-40 minut.
- Następnie masę podzielić na 18 kawałków (po 10 g). Z każdej części uformować kulkę i następnie obtoczyć ją w czekoladzie w proszku.
Kulki przechowywać w lodówce.