Mus truskawkowy z pianką
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 106 kcal
- 380 g truskawek
- 120 kcal
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 14 kcal
- 4 szt. listków żelatyny
- 730 kcal
- 250 g śmietanki 30%
- 48 kcal
- 1 łyżka cukru pudru
- 13 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
Cały przepis ma:
- 1031 kcal
- 81 g węgli
- 12 g białka
- 77 g tłuszczu
- Truskawki odszypułkować i umyć. Zblendować.
- Dodać cukier trzcinowy i ponownie dokładnie zblendować.
- Listki żelatyny należy namoczyć w zimnej wodzie (całkowicie zanurzając w miseczce jeden po drugim) przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie odsączyć listki w dłoni.
3 odsączone listki rozpuścić podgrzewając je w mikrofalówce (ok. 15-20 sekund, moc 900 W), nie dopuszczając do zagotowania. - Do rozpuszczonej żelatyny (3 listków) dodać 3 łyżki musu truskawkowego, dokładnie wymieszać i następnie połączyć z całą porcją musu.
- Do kieliszków rozlać po równo ok. 340 g musu wymieszanego z żelatyną i wstawić do lodówki.
- Jeden listek żelatyny uprzednio namoczony należy odsączyć z wody i rozpuścić, dodać do pozostałej części musu i wymieszać.
- Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem. Kiedy będzie gęsta, dodać ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować. Następnie dodać pozostały mus truskawkowy z żelatyną i ponownie zmiksować krótko do połączenia. Piankę przelać do kieliszków na warstwę musu i odstawić do lodówki na ok. 1 h.
- Podana ilość żelatyny sprawi, że mus pozostanie miękki i lekko płynny, nie stężeje do konsystencji galaretki.