Naleśniki z dżemem truskawkowym
Jedna porcja ma:
6
porcji
Ciasto
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 865 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 32 kcal
- 8 g cukru wanilinowego
- 168 kcal
- 335 g mleka 2%
- -
- 165 g zimnej wody
Nadzienie
- 298 kcal
- 210 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukrów
Cały przepis ma:
- 1440 kcal
- 278 g węgli
- 46 g białka
- 16 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 6 naleśników o średnicy ok. 25 cm.
Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. - Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią. - Naleśniki posmarować dżemem i złożyć.