Naleśniki z dżemem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 240kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
6 porcji

Ciasto

78 kcal
1 szt. jaj (L)
865 kcal
250 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
32 kcal
8 g cukru wanilinowego
168 kcal
335 g mleka 2%
-
165 g zimnej wody

Nadzienie

298 kcal
210 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukrów

Cały przepis ma:

  • 1440 kcal
  • 278 g węgli
  • 46 g białka
  • 16 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 6 naleśników o średnicy ok. 25 cm.

    Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
  2. Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
    Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią.
  3. Naleśniki posmarować dżemem i złożyć.
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym

Naleśniki z dżemem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 240kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu