Naleśniki z kremowym serkiem
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 24 kcal
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 335 kcal
- 670 g mleka 2%
- -
- 330 g zimnej wody
Nadzienie
- 295 kcal
- 250 g twarogu półtłustego mielonego
- 473 kcal
- 120 g mascarpone
- 70 kcal
- 50 g śmietany 12%
- 158 kcal
- 40 g cukru trzcinowego
Cały przepis ma:
- 3304 kcal
- 472 g węgli
- 138 g białka
- 95 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 12 naleśników o średnicy ok. 25 cm.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukry, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. - Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią. - W międzyczasie przygotować nadzienie.
Do miski dodać wszystkie składniki nadzienia: twaróg, mascarpone, śmietanę i cukier. Wszystko zblendować na gładką masę. - Naleśniki cienko posmarować masą serową i zwinąć.
Podsmażyć na maśle przed podaniem.