Naleśniki z serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 942kcal
Węglowodany 107 g węgli
Białko 29 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu
5 porcji

Ciasto na naleśniki

156 kcal
2 szt. jaj (L)
1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
335 kcal
670 g mleka 2%
-
330 g wody

Nadzienie

1638 kcal
600 g twarożku kanapkowo-sernikowego
254 kcal
200 g ricotty
173 kcal
90 g śmietany 18%
361 kcal
90 g cukru trzcinowego

Cały przepis ma:

  • 4710 kcal
  • 533 g węgli
  • 144 g białka
  • 221 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 15 naleśników o średnicy ok. 23 cm.

    Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
  2. Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
    Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią.
  3. W międzyczasie przygotować nadzienie.
    Do miski dodać wszystkie składniki nadzienia: twaróg (np. "Mój ulubiony", Wieluń), ricottę, śmietanę i cukier. Wszystko zblendować na gładką masę.
  4. Naleśniki smarować masą serową (na jednego naleśnika przypada 1 duża łyżka masy) i zwijać w rulony.
  • Naleśniki z serem
  • dodatkowy obraz dla Naleśniki z serem
  • dodatkowy obraz dla Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 942kcal
Węglowodany 107 g węgli
Białko 29 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu