Naleśniki z serem
Jedna porcja ma:
5
porcji
Ciasto na naleśniki
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 335 kcal
- 670 g mleka 2%
- -
- 330 g wody
Nadzienie
- 1638 kcal
- 600 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 254 kcal
- 200 g ricotty
- 173 kcal
- 90 g śmietany 18%
- 361 kcal
- 90 g cukru trzcinowego
Cały przepis ma:
- 4710 kcal
- 533 g węgli
- 144 g białka
- 221 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 15 naleśników o średnicy ok. 23 cm.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. - Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią. - W międzyczasie przygotować nadzienie.
Do miski dodać wszystkie składniki nadzienia: twaróg (np. "Mój ulubiony", Wieluń), ricottę, śmietanę i cukier. Wszystko zblendować na gładką masę. - Naleśniki smarować masą serową (na jednego naleśnika przypada 1 duża łyżka masy) i zwijać w rulony.