Nektarynki zapiekane pod kruszonką
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 166 kcal
- 3 szt. nektarynek
Kruszonka
- 493 kcal
- 140 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
- 174 kcal
- 30 g migdałów w płatkach
- 70 kcal
- 10 g wiórków kokosowych
- 76 kcal
- 20 g płatków owsianych błyskawicznych
- 240 kcal
- 60 g cukru pudru
- 159 kcal
- 40 g cukru trzcinowego drobnego (nierafinowanego)
- 753 kcal
- 100 g masła
Cały przepis ma:
- 2130 kcal
- 251 g węgli
- 34 g białka
- 110 g tłuszczu
- Formę do tarty o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem.
Nektarynki umyć, osuszyć. Usunąć z nich pestki, pokroić w ćwiartki i następnie w plasterki.
Plasterki ułożyć na dnie tarty na zakładkę. - Do miski dodać wszystkie sypkie składniki na kruszonkę: mąkę, drobno pokruszone płatki migdałowe, wiórki kokosowe, płatki owsiane, cukier puder i cukier trzcinowy. Wymieszać.
Następnie dodać pokrojone na kawałki masło.
Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. - Plasterki nektarynek posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez 30 minut, kruszonka powinna się zrumienić.
Porcje nakładać łyżką.