Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy
Jedna porcja ma:
10
porcji
Ciasto
- 1750 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 63 kcal
- 125 g mleka 2%
- 9 kcal
- 10 g drożdży świeżych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 1 łyżeczka soli
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 360 kcal
- 40 g oliwy
- 86 kcal
- 125 g jogurtu naturalnego łagodnego
Masło czosnkowo - ziołowe
- 6 kcal
- 20 g szczypiorku
- 4 kcal
- 10 g natki pietruszki
- 882 kcal
- 120 g masła
- 37 kcal
- 5 szt. ząbków czosnku
- 412 kcal
- 120 g sera żółtego królewiecki szwajcar
Do posmarowania
- 57 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar M)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Cały przepis ma:
- 3770 kcal
- 388 g węgli
- 116 g białka
- 195 g tłuszczu
- Do dużej miski wsypać mąkę.
- Przygotować rozczyn.
W rondelku podgrzać mleko. Do letniego/ciepłego mleka dodać drożdże i cukier - wymieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżkę mąki z odmierzonej porcji, z grubsza wymieszać i odstawić na 10 minut. - Do miski z mąką dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać jajko, oliwę i jogurt naturalny. Całość z grubsza wymieszać łyżką.
Stopniowo wlewać rozczyn, cały czas mieszając do połączenia składników. - Ciasto wyrabiać przez około 10 minut.
Na koniec ciasto uformować w kulę. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. - Przygotować masło czosnkowo - ziołowe.
W miseczce wymieszać:
- posiekany szczypiorek,
- posiekaną natkę pietruszki,
- miękkie masło,
- starte ząbki czosnku,
- ser żółty starty na małych oczkach. - Formę o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto odgazować dłonią.
Odrywać kawałki ciasta i przekładać na stolnicę. Rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm, każde posmarować masłem czosnkowo - ziołowym.
Każdy krążek złożyć prawie na pół, tak aby jeden brzeg delikatnie bardziej wystawał, a powstałe końce ścisnąć ze sobą, tak żeby się skleiły (lub skleić jak uszka). - Sklejone krążki układać ciasno obok siebie tworząc okręgi. Należy zacząć od brzegu formy, czyli największego okręgu i kierować się w stronę środka.
- W miseczce wymieszać widelcem żółtko z mlekiem i posmarować chlebek z wierzchu pędzelkiem.
- Piec w 180°C (opcja góra-dół) przez 40 minut.