Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 377kcal
Węglowodany 39 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
10 porcji

Ciasto

1750 kcal
500 g mąki pszennej typ 480
63 kcal
125 g mleka 2%
9 kcal
10 g drożdży świeżych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
78 kcal
1 szt. jaj (L)
360 kcal
40 g oliwy
86 kcal
125 g jogurtu naturalnego łagodnego

Masło czosnkowo - ziołowe

6 kcal
20 g szczypiorku
4 kcal
10 g natki pietruszki
882 kcal
120 g masła
37 kcal
5 szt. ząbków czosnku
412 kcal
120 g sera żółtego królewiecki szwajcar

Do posmarowania

57 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar M)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Cały przepis ma:

  • 3770 kcal
  • 388 g węgli
  • 116 g białka
  • 195 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę.
  2. Przygotować rozczyn.
    W rondelku podgrzać mleko. Do letniego/ciepłego mleka dodać drożdże i cukier - wymieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżkę mąki z odmierzonej porcji, z grubsza wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. Do miski z mąką dodać sól i wymieszać.
    Następnie dodać jajko, oliwę i jogurt naturalny. Całość z grubsza wymieszać łyżką.
    Stopniowo wlewać rozczyn, cały czas mieszając do połączenia składników.
  4. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut.
    Na koniec ciasto uformować w kulę. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Przygotować masło czosnkowo - ziołowe.
    W miseczce wymieszać:
    - posiekany szczypiorek,
    - posiekaną natkę pietruszki,
    - miękkie masło,
    - starte ząbki czosnku,
    - ser żółty starty na małych oczkach.
  6. Formę o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto odgazować dłonią.
    Odrywać kawałki ciasta i przekładać na stolnicę. Rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm, każde posmarować masłem czosnkowo - ziołowym.
    Każdy krążek złożyć prawie na pół, tak aby jeden brzeg delikatnie bardziej wystawał, a powstałe końce ścisnąć ze sobą, tak żeby się skleiły (lub skleić jak uszka).
  8. Sklejone krążki układać ciasno obok siebie tworząc okręgi. Należy zacząć od brzegu formy, czyli największego okręgu i kierować się w stronę środka.
  9. W miseczce wymieszać widelcem żółtko z mlekiem i posmarować chlebek z wierzchu pędzelkiem.
  10. Piec w 180°C (opcja góra-dół) przez 40 minut.
  • Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy
  • dodatkowy obraz dla Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy
  • dodatkowy obraz dla Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy

Odrywany chlebek czosnkowo - ziołowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 377kcal
Węglowodany 39 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu