Omlet z owocami

Jedna porcja ma:

Kalorie 318kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

22 kcal
80 g truskawek
76 kcal
80 g bananów
156 kcal
2 szt. jaj (L)
41 kcal
13 g miodu wielokwiatowego
210 kcal
60 g mąki pszennej typ 480
40 kcal
80 g mleka 2%
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego

Cały przepis ma:

  • 636 kcal
  • 82 g węgli
  • 25 g białka
  • 24 g tłuszczu
  1. Truskawki (5 szt.) przekroić na pół, banana pokroić w grubsze plasterki.
  2. Przygotować dwie miski, białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce zmiksować żółtka z miodem (żółtka powinny zrobić się jaśniejsze).
    Następnie wsypać mąkę, dodać mleko i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dodać białka i całość delikatnie wymieszać łyżką (można krótko zmiksować na małych obrotach).
  4. Na dużą patelnię (28 cm) z grubym dnem wlać łyżkę oleju i za pomocą papierowego ręcznika rozsmarować go po całej powierzchni patelni (dno + boki). Rozgrzać patelnię, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię i ułożyć owoce. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut. Omlet powinien urosnąć, ściąć się z wierzchu i zrumienić od spodu.

    Nie przewracać go na drugą stronę. Zsunąć na talerz i pokroić.
  • Omlet z owocami
  • dodatkowy obraz dla Omlet z owocami
  • dodatkowy obraz dla Omlet z owocami

Omlet z owocami

Jedna porcja ma:

Kalorie 318kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu