Omlet z owocami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 22 kcal
- 80 g truskawek
- 76 kcal
- 80 g bananów
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 41 kcal
- 13 g miodu wielokwiatowego
- 210 kcal
- 60 g mąki pszennej typ 480
- 40 kcal
- 80 g mleka 2%
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 636 kcal
- 82 g węgli
- 25 g białka
- 24 g tłuszczu
- Truskawki (5 szt.) przekroić na pół, banana pokroić w grubsze plasterki.
- Przygotować dwie miski, białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. - W drugiej misce zmiksować żółtka z miodem (żółtka powinny zrobić się jaśniejsze).
Następnie wsypać mąkę, dodać mleko i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dodać białka i całość delikatnie wymieszać łyżką (można krótko zmiksować na małych obrotach). - Na dużą patelnię (28 cm) z grubym dnem wlać łyżkę oleju i za pomocą papierowego ręcznika rozsmarować go po całej powierzchni patelni (dno + boki). Rozgrzać patelnię, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię i ułożyć owoce. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut. Omlet powinien urosnąć, ściąć się z wierzchu i zrumienić od spodu.
Nie przewracać go na drugą stronę. Zsunąć na talerz i pokroić.