Omlet z warzywami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 68 kcal
- 130 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- 154 kcal
- 45 g sera zółtego z dziurami babuni
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- natka pietruszki (suszona)
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- 30 kcal
- 60 g mleka 2%
Cały przepis ma:
- 940 kcal
- 28 g węgli
- 68 g białka
- 64 g tłuszczu
- Mrożoną mieszankę warzywną (marchewkę z groszkiem) ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody i odcedzić.
Małą cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Ser żółty pokroić w cienkie paseczki. - Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie przełożyć na talerz.
- Na patelni rozgrzać ponownie pół łyżki masła, dodać pieczarki, doprawić solą i podsmażyć. Jak zaczną się lekko rumienić, doprawić pieprzem i natką pietruszki. Dołożyć zrumienioną wcześniej cebulę, ugotowaną i odcedzoną marchewkę z groszkiem i wymieszać.
- Do miski wbić jajka, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem. Ubić mikserem. Masę jajeczną wlać na patelnię.
Całość posypać z góry żółtym serem. - Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć przez kilka minut, aż omlet będzie całkowicie ścięty.