Owsiane placuszki z amarantusem i jogurtem
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 101 kcal
- 150 g jogurtu naturalnego
- 64 kcal
- 12 g siemienia lnianego
- 151 kcal
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 145 kcal
- 35 g amarantusa ekspandowanego
- 35 kcal
- 10 g mąki owsianej jasnej
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 112 kcal
- 35 g miodu wielokwiatowego
- 90 kcal
- 25 g suszonej żurawiny
Dodatki
- 30 kcal
- 45 g jogurtu naturalnego
- 13 kcal
- 45 g malin
- 26 kcal
- 45 g borówek amerykańskich
Cały przepis ma:
- 927 kcal
- 124 g węgli
- 39 g białka
- 28 g tłuszczu
- Przepis na 9 sztuk.
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - Do miski wbić jajka (białka razem z żółtkami) i ubić je na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jogurt i 2 łyżki siemienia lnianego, delikatnie wymieszać i odstawić na ok. 2 minuty.
- Dodać 4 łyżki płatków owsianych, 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1 łyżkę mąki owsianej, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki płynnego miodu. Całość krótko i dokładnie zmiksować.
- Dodać 2 łyżki suszonej żurawiny i wymieszać łyżką.
- Na blachę wykładać po łyżce masy na jeden placuszek.
Piec przez 11 minut w temp. 180°C, następnie zmniejszyć temp. do 165°C i piec jeszcze przez ok. 6,5 minuty.
Placuszki powinny się zrumienić (będą miękkie). - Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.