Pieczona owsianka z kakao, gorzką czekoladą, bananem i masłem orzechowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 363 kcal
- 100 g płatków owsianych górskich
- 61 kcal
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 1 szczypta soli
- 133 kcal
- 140 g bananów
- 321 kcal
- 50 g kremowego masła orzechowego
- 120 kcal
- 240 g mleka 2%
- 39 kcal
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 151 kcal
- 30 g czekolady gorzkiej
Na wierzch
- 29 kcal
- 100 g malin
- 98 kcal
- 30 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
Do natłuszczenia kokilek
- 15 kcal
- 2 g masła
Cały przepis ma:
- 1333 kcal
- 168 g węgli
- 45 g białka
- 53 g tłuszczu
- Przepis na dwie kokilki o średnicy 11 cm (pojemność 300 ml).
Piekarnik nagrzać do 180°C (funkcja góra-dół) lub 160°C (funkcja z termoobiegiem). - W misce wymieszać płatki owsiane, ciemne kakao (16 g), proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Następnie dodać dużego, dojrzałego banana i rozgnieść go widelcem na puree. Dodać masło orzechowe (2 łyżki) i całość wymieszać.
- Wlać mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. - Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać.
- Kokilki natłuścić niewielką ilością masła.
- Płynną masę przelać do kokilek i piec przez ok. 20 - 25 minut.
Lekko ostudzić. - Na wierzch ułożyć maliny i polać mlekiem zagęszczonym z tubki.