Pieczona owsianka z kakao, gorzką czekoladą, bananem i masłem orzechowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 667kcal
Węglowodany 84 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

363 kcal
100 g płatków owsianych górskich
61 kcal
2 łyżki ciemnego kakao
2 kcal
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
133 kcal
140 g bananów
321 kcal
50 g kremowego masła orzechowego
120 kcal
240 g mleka 2%
39 kcal
1 łyżka syropu klonowego
2 kcal
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
151 kcal
30 g czekolady gorzkiej

Na wierzch

29 kcal
100 g malin
98 kcal
30 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego

Do natłuszczenia kokilek

15 kcal
2 g masła

Cały przepis ma:

  • 1333 kcal
  • 168 g węgli
  • 45 g białka
  • 53 g tłuszczu
  1. Przepis na dwie kokilki o średnicy 11 cm (pojemność 300 ml).

    Piekarnik nagrzać do 180°C (funkcja góra-dół) lub 160°C (funkcja z termoobiegiem).
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, ciemne kakao (16 g), proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Następnie dodać dużego, dojrzałego banana i rozgnieść go widelcem na puree. Dodać masło orzechowe (2 łyżki) i całość wymieszać.
  4. Wlać mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
    Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać.
  6. Kokilki natłuścić niewielką ilością masła.
  7. Płynną masę przelać do kokilek i piec przez ok. 20 - 25 minut.
    Lekko ostudzić.
  8. Na wierzch ułożyć maliny i polać mlekiem zagęszczonym z tubki.
  • Pieczona owsianka z kakao, gorzką czekoladą, bananem i masłem orzechowym
  • dodatkowy obraz dla Pieczona owsianka z kakao, gorzką czekoladą, bananem i masłem orzechowym

Pieczona owsianka z kakao, gorzką czekoladą, bananem i masłem orzechowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 667kcal
Węglowodany 84 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu