Pieczone placuszki twarogowe z jabłkami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 295 kcal
- 250 g twarogu półtłustego mielonego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 100 kcal
- 25 g cukru drobnego
- 147 kcal
- 20 g masła
- 308 kcal
- 90 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 96 kcal
- 200 g jabłek
- -
- cynamon mielony
Cały przepis ma:
- 1028 kcal
- 120 g węgli
- 63 g białka
- 34 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra - dół).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Każdą część pokroić w poprzek na dość cienkie plasterki. - W misce wymieszać widelcem twaróg z jajkiem, cukrem i miękkim masłem.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Na koniec dodać plasterki jabłek, posypać całość cynamonem według uznania i wymieszać wszystko ręką. - Ciasto (podzielone na 8 równych części) wyłożyć na blachę do pieczenia za pomocą dwóch łyżek lub wilgotnych dłoni. Uformować grube placuszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (opcja góra - dół) przez ok. 30 - 32 minuty.