Pieczone placuszki twarogowe z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 257kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 16 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

295 kcal
250 g twarogu półtłustego mielonego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
100 kcal
25 g cukru drobnego
147 kcal
20 g masła
308 kcal
90 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
96 kcal
200 g jabłek
-
cynamon mielony

Cały przepis ma:

  • 1028 kcal
  • 120 g węgli
  • 63 g białka
  • 34 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra - dół).

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Każdą część pokroić w poprzek na dość cienkie plasterki.
  2. W misce wymieszać widelcem twaróg z jajkiem, cukrem i miękkim masłem.
    Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
    Na koniec dodać plasterki jabłek, posypać całość cynamonem według uznania i wymieszać wszystko ręką.
  3. Ciasto (podzielone na 8 równych części) wyłożyć na blachę do pieczenia za pomocą dwóch łyżek lub wilgotnych dłoni. Uformować grube placuszki.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (opcja góra - dół) przez ok. 30 - 32 minuty.
  • Pieczone placuszki twarogowe z jabłkami
  • dodatkowy obraz dla Pieczone placuszki twarogowe z jabłkami

Pieczone placuszki twarogowe z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 257kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 16 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu