Pieczone polędwiczki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jedna porcja ma:

Kalorie 614kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 52 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu
4 porcje

Mięso

672 kcal
4 szt. polędwiczek z indyka
180 kcal
4 łyżeczki oliwy
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
papryka słodka (mielona)
-
przyprawa do mięs

Szpinak

147 kcal
1 łyżka masła
16 kcal
0,5 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
38 kcal
200 g mrożonego szpinaku
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
gałka muszkatołowa mielona
354 kcal
150 g sera topionego śmietankowego

Dodatkowo

215 kcal
40 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
828 kcal
240 g makaronu razowego fusilli

Cały przepis ma:

  • 2457 kcal
  • 172 g węgli
  • 206 g białka
  • 99 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 190°C (termoobieg).
  2. Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą polędwiczkę natrzeć 1 łyżeczką oliwy i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs.
  3. Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec przez 45 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
  4. W międzyczasie, na patelni roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać szpinak, przykryć pokrywką i mieszać od czasu do czasu, do momentu aż się rozmrozi i zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
  5. 4 plastry suszonych pomidorów pokroić w kosteczkę.
  6. Na upieczonego indyka nałożyć szpinak, na wierzch posiekane suszone pomidory i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.
  7. Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pieczone polędwiczki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pieczone polędwiczki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jedna porcja ma:

Kalorie 614kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 52 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu