Pieczone polędwiczki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Mięso
- 672 kcal
- 4 szt. polędwiczek z indyka
- 180 kcal
- 4 łyżeczki oliwy
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- przyprawa do mięs
Szpinak
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 38 kcal
- 200 g mrożonego szpinaku
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- gałka muszkatołowa mielona
- 354 kcal
- 150 g sera topionego śmietankowego
Dodatkowo
- 215 kcal
- 40 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 828 kcal
- 240 g makaronu razowego fusilli
Cały przepis ma:
- 2457 kcal
- 172 g węgli
- 206 g białka
- 99 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 190°C (termoobieg).
- Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą polędwiczkę natrzeć 1 łyżeczką oliwy i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs.
- Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec przez 45 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
- W międzyczasie, na patelni roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać szpinak, przykryć pokrywką i mieszać od czasu do czasu, do momentu aż się rozmrozi i zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
- 4 plastry suszonych pomidorów pokroić w kosteczkę.
- Na upieczonego indyka nałożyć szpinak, na wierzch posiekane suszone pomidory i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.
- Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.