Pierogi ruskie
Jedna porcja ma:
10
porcji
Farsz
- 616 kcal
- 800 g ziemniaków
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 135 kcal
- 1 łyżka masła klarowanego
- 209 kcal
- 70 g surowego boczku wędzonego
- 568 kcal
- 400 g tłustego twarogu
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Ciasto
- 588 kcal
- 80 g masła
- 2941 kcal
- 850 g mąki pszennej typ 450
- -
- 2 szczypty soli
- 126 kcal
- 2 szt. żółtek (rozmiar L)
- -
- 380 g ciepłej wody
Do podania
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 135 kcal
- 1 łyżka masła klarowanego
- -
- natka pietruszki
Cały przepis ma:
- 5411 kcal
- 797 g węgli
- 184 g białka
- 170 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wyszło 98 pierogów.
Przygotować farsz.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
(Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej). - 2 duże cebule pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić cebulę. Następnie przełożyć ją na talerz. - Na patelni zrumienić boczek pokrojony w drobną kostkę.
- Ziemniaki i twaróg zmielić. Dodać podsmażoną cebulę i boczek.
Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. - Przygotować ciasto.
W rondelku roztopić 4 łyżki masła (80 g). - Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Wbić żółtka, wlać roztopione masło, wymieszać wszystko z grubsza łyżką.
Wlać ciepłą wodę, ponownie wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ciasto najlepiej w trakcie przełożyć na stolnicę i tam dokończyć wyrabianie). - Miskę z ciastem przykryć folią, tak żeby nie wyschło.
Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je cienko na stolnicy podsypanej dodatkową mąką.
Rantem lub szklanką o średnicy 7 cm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie sklejać brzegi. - Gotowanie.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.
Pierogi wrzucać partiami, po ok. 20 sztuk i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Od momentu jak wypłyną, gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu.
Pierogi wyciągać łyżką cedzakową. - Podanie.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Świeżą natkę pietruszki posiekać.
Przed podaniem, na pierogi nałożyć podsmażoną cebulkę i posypać je natką pietruszki.
Pierogi przed podaniem można również podsmażyć na patelni.