Pierogi ruskie

Jedna porcja ma:

Kalorie 541kcal
Węglowodany 80 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
10 porcji

Farsz

616 kcal
800 g ziemniaków
63 kcal
2 szt. cebuli
135 kcal
1 łyżka masła klarowanego
209 kcal
70 g surowego boczku wędzonego
568 kcal
400 g tłustego twarogu
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Ciasto

588 kcal
80 g masła
2941 kcal
850 g mąki pszennej typ 450
-
2 szczypty soli
126 kcal
2 szt. żółtek (rozmiar L)
-
380 g ciepłej wody

Do podania

32 kcal
1 szt. cebuli
135 kcal
1 łyżka masła klarowanego
-
natka pietruszki

Cały przepis ma:

  • 5411 kcal
  • 797 g węgli
  • 184 g białka
  • 170 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wyszło 98 pierogów.

    Przygotować farsz.
    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
    (Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej).
  2. 2 duże cebule pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło i zrumienić cebulę. Następnie przełożyć ją na talerz.
  3. Na patelni zrumienić boczek pokrojony w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki i twaróg zmielić. Dodać podsmażoną cebulę i boczek.
    Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować ciasto.
    W rondelku roztopić 4 łyżki masła (80 g).
  6. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Wbić żółtka, wlać roztopione masło, wymieszać wszystko z grubsza łyżką.
    Wlać ciepłą wodę, ponownie wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ciasto najlepiej w trakcie przełożyć na stolnicę i tam dokończyć wyrabianie).
  7. Miskę z ciastem przykryć folią, tak żeby nie wyschło.
    Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je cienko na stolnicy podsypanej dodatkową mąką.
    Rantem lub szklanką o średnicy 7 cm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie sklejać brzegi.
  8. Gotowanie.
    W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.
    Pierogi wrzucać partiami, po ok. 20 sztuk i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
    Od momentu jak wypłyną, gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu.

    Pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
  9. Podanie.
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
    Świeżą natkę pietruszki posiekać.

    Przed podaniem, na pierogi nałożyć podsmażoną cebulkę i posypać je natką pietruszki.

    Pierogi przed podaniem można również podsmażyć na patelni.
  • Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Jedna porcja ma:

Kalorie 541kcal
Węglowodany 80 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu