Pierogi z białym serem na słodko

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
5 porcji

Farsz

501 kcal
460 g twarożku babuni półtłustego
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
100 kcal
25 g cukru trzcinowego
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)

Ciasto

294 kcal
40 g masła
1453 kcal
420 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
-
180 g ciepłej wody

Do podania

294 kcal
40 g masła
-
cukier trzcinowy

Cały przepis ma:

  • 2832 kcal
  • 360 g węgli
  • 120 g białka
  • 101 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wyszły 53 pierogi.

    Przygotować farsz.
    W misce umieścić wszystkie składniki na farsz: twaróg, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, żółtko. Wszystko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem i wymieszać.
  2. Przygotować ciasto.
    W rondelku roztopić 2 łyżki masła (40 g).
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Wbić żółtko, wlać roztopione masło, wymieszać wszystko z grubsza łyżką.
    Wlać ciepłą wodę, ponownie wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ciasto najlepiej w trakcie przełożyć na stolnicę i tam dokończyć wyrabianie).
  4. Miskę z ciastem przykryć folią, tak żeby nie wyschło.
    Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je cienko na stolnicy podsypanej dodatkową mąką.
    Rantem lub szklanką o średnicy 7 cm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie sklejać brzegi.
  5. Gotowanie.
    W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.
    Pierogi wrzucać partiami, po kilkanaście sztuk i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
    Od momentu jak wypłyną, gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu.

    Pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
  6. Do podania: w rondelku ponownie roztopić 2 łyżki masła.
    Odcedzone pierogi polać masłem i posypać cukrem.

    Pierogi można również podać np. ze śmietaną i cukrem, z owocami, z musem owocowym, z bitą śmietaną itp.
  • Pierogi z białym serem na słodko
  • dodatkowy obraz dla Pierogi z białym serem na słodko

Pierogi z białym serem na słodko

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu