Pierogi z białym serem na słodko
Jedna porcja ma:
566kcal
72 g węgli
24 g białka
20 g tłuszczu
5
porcji
Farsz
- 501 kcal
- 460 g twarożku babuni półtłustego
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 100 kcal
- 25 g cukru trzcinowego
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
Ciasto
- 294 kcal
- 40 g masła
- 1453 kcal
- 420 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- -
- 180 g ciepłej wody
Do podania
- 294 kcal
- 40 g masła
- -
- cukier trzcinowy
Cały przepis ma:
- 2832 kcal
- 360 g węgli
- 120 g białka
- 101 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wyszły 53 pierogi.
Przygotować farsz.
W misce umieścić wszystkie składniki na farsz: twaróg, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, żółtko. Wszystko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem i wymieszać. - Przygotować ciasto.
W rondelku roztopić 2 łyżki masła (40 g). - Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Wbić żółtko, wlać roztopione masło, wymieszać wszystko z grubsza łyżką.
Wlać ciepłą wodę, ponownie wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ciasto najlepiej w trakcie przełożyć na stolnicę i tam dokończyć wyrabianie). - Miskę z ciastem przykryć folią, tak żeby nie wyschło.
Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je cienko na stolnicy podsypanej dodatkową mąką.
Rantem lub szklanką o średnicy 7 cm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie sklejać brzegi. - Gotowanie.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.
Pierogi wrzucać partiami, po kilkanaście sztuk i delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Od momentu jak wypłyną, gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu.
Pierogi wyciągać łyżką cedzakową. - Do podania: w rondelku ponownie roztopić 2 łyżki masła.
Odcedzone pierogi polać masłem i posypać cukrem.
Pierogi można również podać np. ze śmietaną i cukrem, z owocami, z musem owocowym, z bitą śmietaną itp.