Pikantny indyk sezamowy z warzywami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Warzywa
- 424 kcal
- 550 g ziemniaków
- 225 kcal
- 300 g groszku cukrowego zielonego
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
- 26 kcal
- 2 łyżeczki parmezanu
- 18 kcal
- 130 g ogórków szklarniowych
- 25 kcal
- 1 łyżka śmietany 12%
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
Mięso
- 336 kcal
- 400 g polędwiczek z indyka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- pikantna przyprawa do kurczaka
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 32 kcal
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 161 kcal
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 12 kcal
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 72 kcal
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 3 kcal
- 0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
- 32 kcal
- 1 łyżeczka sezamu
- -
- zielone pędy cebuli
Cały przepis ma:
- 1571 kcal
- 190 g węgli
- 117 g białka
- 48 g tłuszczu
- Mięso z indyka pokroić poprzecznie w cienkie plasterki.
Posypać szczyptą soli, pieprzem oraz niewielką ilością słodkiej papryki i pikantnej mieszanki przypraw. - Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć.
- Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor, co jakiś czas mieszając.
- W miseczce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Wlać na patelnię.
Dodać otartą papryczkę chili.
Podsmażać do momentu, aż sos się zredukuje i mięso zrobi miękkie. - Na koniec dodać sezam i 2 łyżki posiekanych, zielonych pędów cebuli.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na talerze.
- Groszek cukrowy umyć. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli (po 1/2 łyżeczki), wrzucić groszek. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię, roztopić łyżeczkę masła, wrzucić groszek i podsmażać przez około minutę na dużym ogniu.
Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem. - Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć na talerze, polać śmietaną i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.