Pizza na spodzie z cukinii
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 98 kcal
- 650 g cukinii
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 306 kcal
- 1 szt. mozzarelli
- -
- zioła prowansalskie
- 138 kcal
- 40 g mąki pszennej typ 450
- 86 kcal
- 20 g parmezanu
- 101 kcal
- 30 g kiełbasy salami
Cały przepis ma:
- 807 kcal
- 53 g węgli
- 56 g białka
- 43 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 230°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - 2 niewielkie cukinie umyć i zetrzeć (razem ze skórką) na tarce o drobnych/średnich oczkach. Odłożyć na ok. 10 minut i bardzo mocno odcisnąć.
- Do miski dodać odciśniętą cukinię, jajko, poszarpaną 1/4 kulki mozzarelli, ok. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
- Uformować prostokąt o grubości nie większej niż 0,5 cm.
- Piec ok. 15-20 minut, do momentu aż brzegi będą złocisto-brązowe.
- Przygotować nowy arkusz papieru do pieczenia. Ciasto cukiniowe wyjąć z piekarnika i delikatnie przewrócić na arkusz, tak aby odwrócić je spodem do góry.
- Na wierzchu ułożyć resztę poszarpanej mozzarelli, starty parmezan i salami.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 220°C i piec jeszcze przez 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić.