Pizzerinki z salami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Sos pomidorowy
- 45 kcal
- 1 łyżeczka oliwy
- 8 kcal
- 0,3 szt. cebuli
- 57 kcal
- 200 g ekologicznej passaty pomidorowej
- 22 kcal
- 15 g ketchupu łagodnego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- czosnek niedźwiedzi cięty
- -
- bazylia (otarta)
- -
- oregano (otarte)
Ciasto
- 865 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 łyżeczka soli
- 23 kcal
- 25 g drożdży świeżych
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- -
- 160 g ciepłej wody
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
Składniki
- 442 kcal
- 100 g salami
- 417 kcal
- 150 g sera żółtego mozzarella
- -
- oregano (otarte)
Cały przepis ma:
- 1981 kcal
- 209 g węgli
- 86 g białka
- 89 g tłuszczu
- Sos pomidorowy:
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (1/4 szt.) i ją zeszklić. Następnie dodać passatę, łyżkę ketchupu oraz doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i oregano. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Opcjonalnie można zblendować sos. - Ciasto:
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Przygotować rozczyn: do miseczki dodać drożdże, cukier i 60 g ciepłej wody - wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać 3 łyżki mąki (z odmierzonej porcji) i z grubsza wymieszać.
Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. - Rozczyn przelać do miski i delikatnie wymieszać z mąką. Wlać resztę ciepłej wody (100 g) i połączyć składniki.
Uformować ciasto w kulę, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. - Następnie wyrabiać ciasto przez 3 minuty, dodać oliwę i wyrabiać przez kolejne 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto oprószyć delikatnie z wierzchu mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i uformować kulę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm (ciasto będzie się kurczyć, dlatego po rozwałkowaniu małego prostokąta, należy odczekać 2-3 minuty i po tym czasie kontynuować, wtedy ciasto będzie się lepiej rozwałkowywać).
Ciasto posmarować sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), rozłożyć pokrojone w kostkę salami, posypać startym żółtym serem i niewielką ilością oregano. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na ok. 20 części (może wyjść mniej, w zależności od długości rulonu).
Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25-30 minut do wyrośnięcia. - Pod koniec wyrastania, piekarnik nagrzać do 220°C.
Piec przez 15 minut (opcja góra-dół, na ostatnie 2 minuty można przełączyć na termoobieg, żeby bułeczki się ładnie zrumieniły).