Pizzerinki z salami

Jedna porcja ma:

Kalorie 495kcal
Węglowodany 52 g węgli
Białko 21 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
4 porcje

Sos pomidorowy

45 kcal
1 łyżeczka oliwy
8 kcal
0,3 szt. cebuli
57 kcal
200 g ekologicznej passaty pomidorowej
22 kcal
15 g ketchupu łagodnego
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
2 kcal
1 szczypta cukru
-
czosnek niedźwiedzi cięty
-
bazylia (otarta)
-
oregano (otarte)

Ciasto

865 kcal
250 g mąki pszennej typ 450
-
1 łyżeczka soli
23 kcal
25 g drożdży świeżych
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
-
160 g ciepłej wody
90 kcal
1 łyżka oliwy

Składniki

442 kcal
100 g salami
417 kcal
150 g sera żółtego mozzarella
-
oregano (otarte)

Cały przepis ma:

  • 1981 kcal
  • 209 g węgli
  • 86 g białka
  • 89 g tłuszczu
  1. Sos pomidorowy:
    W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (1/4 szt.) i ją zeszklić. Następnie dodać passatę, łyżkę ketchupu oraz doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i oregano. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Opcjonalnie można zblendować sos.
  2. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
    Przygotować rozczyn: do miseczki dodać drożdże, cukier i 60 g ciepłej wody - wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać 3 łyżki mąki (z odmierzonej porcji) i z grubsza wymieszać.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Rozczyn przelać do miski i delikatnie wymieszać z mąką. Wlać resztę ciepłej wody (100 g) i połączyć składniki.
    Uformować ciasto w kulę, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, żeby odpoczęło.
  4. Następnie wyrabiać ciasto przez 3 minuty, dodać oliwę i wyrabiać przez kolejne 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto oprószyć delikatnie z wierzchu mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i uformować kulę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm (ciasto będzie się kurczyć, dlatego po rozwałkowaniu małego prostokąta, należy odczekać 2-3 minuty i po tym czasie kontynuować, wtedy ciasto będzie się lepiej rozwałkowywać).
    Ciasto posmarować sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), rozłożyć pokrojone w kostkę salami, posypać startym żółtym serem i niewielką ilością oregano. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na ok. 20 części (może wyjść mniej, w zależności od długości rulonu).
    Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25-30 minut do wyrośnięcia.
  6. Pod koniec wyrastania, piekarnik nagrzać do 220°C.
    Piec przez 15 minut (opcja góra-dół, na ostatnie 2 minuty można przełączyć na termoobieg, żeby bułeczki się ładnie zrumieniły).
  • Pizzerinki z salami
  • dodatkowy obraz dla Pizzerinki z salami
  • dodatkowy obraz dla Pizzerinki z salami
  • dodatkowy obraz dla Pizzerinki z salami

Pizzerinki z salami

Jedna porcja ma:

Kalorie 495kcal
Węglowodany 52 g węgli
Białko 21 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu