Placki z cukinii
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 80 kcal
- 530 g cukinii
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 211 kcal
- 60 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
- -
- 0,3 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 15 kcal
- 2 łyżki mleka 2%
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 477 kcal
- 63 g węgli
- 31 g białka
- 13 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 16 placuszków.
Umyć dwie niewielkie cukinie, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ze skórką). Odcisnąć sok z cukinii. - Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.
- Do miseczki wbić jajka, roztrzepać trzepaczką i wlać do mąki. Całość wymieszać na gładką, jednolitą masę.
Dodać mleko i ponownie wymieszać trzepaczką. - Do masy dodać cebulę i odciśniętą cukinię. Wymieszać łyżką.
Można również dodać np. posiekany koperek. - Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy na jednego placka. Zrumienić z obu stron.
Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć placuszki z tłuszczu.