Placki ziemniaczane z gulaszem
Jedna porcja ma:
7
porcji
Gulasz
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 859 kcal
- 850 g filetu z piersi indyka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 294 kcal
- 2 łyżki masła
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- 1 łyżeczka papryki ostrej (mielonej)
- -
- 3 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- liść laurowy
- -
- ziele angielskie (całe)
- 31 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 700 g wody
- 51 kcal
- 300 g pieczarek
- -
- natka pietruszki (suszona)
- 129 kcal
- 2 szt. papryki czerwonej
- 52 kcal
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 53 kcal
- 1 łyżka mąki tortowej orkiszowej typ 450
- -
- 0,5 szklanki wody
Placki ziemniaczane
- 770 kcal
- 1000 g ziemniaków
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 158 kcal
- 3 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- majeranek (otarty)
- 23 kcal
- 3 łyżki mleka 2%
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Dodatkowo
- -
- koperek
Cały przepis ma:
- 2797 kcal
- 306 g węgli
- 270 g białka
- 70 g tłuszczu
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i dokładnie podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojone w kosteczkę cebule i je lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Składniki przełożyć do garnka z mięsem. - Mięso doprawić papryką ostrą i słodką. Dodać jeden liść laurowy i 3 ziela angielskie.
- Kostkę rosołową rozpuścić w 700 g wrzącej wody. Bulion wlać do garnka i całość zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 1 h, do momentu aż mięso będzie odpowiednio miękkie.
- W międzyczasie, na patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i je zrumienić. Na koniec dodać pieprz i natkę pietruszki.
Następnie dodać pokrojone w paski papryki i podsmażyć przez 1 minutę.
Składniki przełożyć do garnka. - Pod koniec do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Łyżkę mąki wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i przelać do gulaszu. Wymieszać i zagotować. - Ziemniaki zetrzeć razem z cebulami. Odlać nadmiar wody.
Dodać pozostałe składniki - jajka, mąkę, sól, pieprz, jedną łyżkę majeranku, mleko. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej na placek. Wyrównać. Smażyć z obu stron na złoty kolor (placki przewracać za pomocą łopatek).
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi 14 placków ziemniaczanych. - Na talerz nałożyć usmażony placek ziemniaczany, gulasz i przykryć drugim plackiem. Posypać z wierzchu koperkiem.