Placuszki jogurtowe z ananasem z puszki
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 384 kcal
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 96 kcal
- 2 łyżki cukru pudru
- 830 kcal
- 240 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 224 kcal
- 270 g ananasa w syropie (z puszki)
Cały przepis ma:
- 1953 kcal
- 268 g węgli
- 59 g białka
- 69 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 20 placuszków.
Plastry ananasa pokroić na 12 kawałków. - Do miski dodać jogurt, jajka, olej i cukier puder. Zmiksować na jednolitą masę.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z płaską łyżeczką sody i proszku do pieczenia. Stopniowo dodawać ją do masy jogurtowej, cały czas miksując, do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (można również smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni). Nakładać po łyżce masy, zachowując odstępy. W placuszki od razu wcisnąć po 4-5 kawałków ananasa.
Smażyć z obu stron na średnim ogniu, do momentu aż urosną i się zrumienią.