Placuszki jogurtowe z bananami i gorzką czekoladą
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 168 kcal
- 250 g jogurtu naturalnego
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 60 kcal
- 15 g cukru białego drobnego
- 588 kcal
- 170 g mąki pszennej typ 450
- 10 kcal
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 176 kcal
- 35 g czekolady gorzkiej
- 171 kcal
- 180 g bananów
Cały przepis ma:
- 1328 kcal
- 207 g węgli
- 49 g białka
- 32 g tłuszczu
- Z podanych składników wychodzi 14 placuszków.
Do miski dodać jogurt, jajka i cukier. Wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. - W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy i dokładnie wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę i ponownie wymieszać.
- Banana pokroić w grubsze plasterki.
- Rozgrzać patelnię.
Nakładać po łyżce masy na jednego placuszka, do każdego delikatnie wcisnąć po 2-3 plasterki banana.
Smażyć na średnim ogniu, na niewielkiej ilości masła lub suchej, nieprzywierającej patelni. Zrumienić z obu stron.
Placki smażyć partiami, po każdej partii, patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem.