Potrawka z kurczaka
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 462 kcal
- 280 g mięsa z kurczaka z rosołu
- 56 kcal
- 2 szt. marchwi gotowanej
- 40 kcal
- 1 szt. pietruszki (korzeń) gotowanej
- 83 kcal
- 100 g zielonego groszku
- 221 kcal
- 30 g masła
- 103 kcal
- 30 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- 216 kcal
- 600 g rosołu drobiowego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 635 kcal
- 180 g ryżu białego długoziarnistego
- -
- natka pietruszki
Cały przepis ma:
- 1816 kcal
- 215 g węgli
- 103 g białka
- 57 g tłuszczu
- Mięso z kurczaka, marchewki oraz pietruszkę wyjąć z przygotowanego wcześniej rosołu.
Obrane z kości i skóry mięso rozdzielić na mniejsze kawałki.
Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki/półplasterki. - Mrożony zielony groszek przelać na sitku wodą i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 6-9 minut.
- W garnku rozgrzać masło (2 łyżki), dodać mąkę orkiszową lub pszenną (2 łyżki) i wymieszać łyżką. Smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie wlać rosół, dobrze wymieszać i zagotować co chwilę mieszając trzepaczką. Gotować przez ok. 2 minuty. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Następnie dodać ugotowany wcześniej zielony groszek, pokrojone marchewki, pietruszkę i mięso.
Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki). Delikatnie zamieszać i wyłączyć. - Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Potrawkę podawać z ryżem oraz posiekaną świeżą natką pietruszki.