Proste placuszki twarogowe
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 323 kcal
- 250 g twarogu półtłustego
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 80 kcal
- 20 g cukru pudru
- 260 kcal
- 75 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
Cały przepis ma:
- 896 kcal
- 83 g węgli
- 69 g białka
- 32 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 8 placuszków.
Do miski dodać twaróg i rozgnieść widelcem. Następnie dodać żółtka (białka będą później ubijane) i kopiastą łyżkę cukru pudru. Wymieszać widelcem. - Dodać 3 kopiaste łyżki mąki i ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy twarogowej. Delikatnie połączyć łyżką.
- Rozgrzać patelnię (suchą, bez dodatku tłuszczu). Nakładać po ok. 1,5 łyżki masy, uformować placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na małym/średnim ogniu.
- Można podać np. z jogurtem, miodem, owocami.