Pstrąg tęczowy łososiowy ze szparagami w sosie cytrynowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 25 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu
2 porcje

Szparagi

85 kcal
470 g zielonych szparagów

Pstrąg tęczowy łososiowy

714 kcal
430 g pstrąga łososiowego
-
sok z cytryny
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
koperek suszony

Sos cytrynowy

147 kcal
20 g masła
11 kcal
1 szt. cebuli szalotki
66 kcal
80 g wina białego, półsłodkiego
6 kcal
25 g soku z cytryny
-
1 szczypta soli
96 kcal
2,5 łyżeczki miodu wielokwiatowego
7 kcal
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka wody

Cały przepis ma:

  • 1131 kcal
  • 50 g węgli
  • 87 g białka
  • 61 g tłuszczu
  1. Przygotować sos cytrynowy:
    Małą cebulkę pokroić w kostkę.
    W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę.

    Wlać wino, sok z cytryny, dodać szczyptę soli - gotować ok. 10 minut.
    Odstawić z ognia, zblendować. Dodać miód, wymieszać do połączenia.
    W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlać do sosu. Często mieszając podgrzewać do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
  2. Szparagi umyć w zimnej wodzie.
    Odciąć zdrewniałe końcówki.
  3. Cienkie szparagi nie wymagają obierania.
    Grube szparagi należy obrać z twardych włókien (obierać obieraczką do warzyw z góry na dół, zaczynając pod główką). W ten sposób wszystkie szparagi będą miały podobną grubość i będą się równomiernie gotować.
  4. Do gotującej się wody dodać łyżeczkę soli himalajskiej i pół łyżeczki cukru.
    Szparagi związać i gotować na stojąco pod przykryciem przez ok. 6-7 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.
    Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody, ponieważ zmiękną pod wpływem pary.
  5. Rybę wraz ze skórą umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
    Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażyć najpierw skórą do dołu, następnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony.
  6. Na talerzu ułożyć szparagi i rybę, całość polać sosem cytrynowym.
  • Pstrąg tęczowy łososiowy ze szparagami w sosie cytrynowym

Pstrąg tęczowy łososiowy ze szparagami w sosie cytrynowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 566kcal
Węglowodany 25 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu