Pudding chia z kremem kakaowym i masłem orzechowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Pudding chia
- 123 kcal
- 25 g nasion chia
- 100 kcal
- 200 g mleka 2%
Krem kakaowy
- 228 kcal
- 2 szt. bananów
- 224 kcal
- 1 szt. awokado
- 55 kcal
- 18 g ciemnego kakao
- 4 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 128 kcal
- 20 g kremowego masła orzechowego
- 50 kcal
- 8 g orzechów laskowych
- 26 kcal
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Cały przepis ma:
- 938 kcal
- 102 g węgli
- 26 g białka
- 51 g tłuszczu
- Do szklanki wsypać 2 łyżki nasion chia, zalać je mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
- Składniki na krem kakaowy (2 obrane banany, awokado, 2,5 łyżki ciemnego kakao, łyżeczkę ekstraktu lub pasty waniliowej) dokładnie zblendować i odstawić na noc do lodówki (można go również przygotować rano).
- Do dwóch szklanek nałożyć krem kakaowy, dodać po łyżeczce masła orzechowego, wlać pudding chia (wcześniej dobrze rozmieszać), posypać orzechami laskowymi i wlać po łyżeczce syropu klonowego.