Puszysty sernik z musem czekoladowym
Jedna porcja ma:
16
porcji
Spód
- 960 kcal
- 190 g piegusków z kawałkami czekolady mlecznej i orzechami
- 368 kcal
- 50 g masła
Masa serowa
- 1365 kcal
- 500 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 1925 kcal
- 500 g sera mascarpone
- 1320 kcal
- 330 g cukru białego drobnego
- 32 kcal
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 172 kcal
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 389 kcal
- 5 szt. jaj (L)
Mus czekoladowy
- 27 kcal
- 2 łyżeczki żelatyny
- -
- 2 łyżki wody
- 1325 kcal
- 250 g czekolady mlecznej
- 251 kcal
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2675 kcal
- 780 g śmietanki 36%
Dekoracja
- 451 kcal
- 80 g czekolady białej
- 265 kcal
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 kcal
- 10 g czekolady gorzkiej
Cały przepis ma:
- 11575 kcal
- 786 g węgli
- 148 g białka
- 868 g tłuszczu
- Proporcje na tortownicę o średnicy 25-26 cm.
Spód:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu. Dodać roztopione, przestudzone masło i razem zmiksować.
Wyłożyć na samo dno tortownicy, wyrównać i uklepać za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki. - Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Masa serowa:
Do miski włożyć ser twarogowy, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować (przez ok. 1 minutę) na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Nie należy zbytnio napowietrzać masy - napowietrzony sernik gwałtownie urośnie, a potem opadnie i może popękać.
Następnie do masy dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez ok. 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Masa powinna być gładka i jednolita. - Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 95 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 5 minut przed wyciągnięciem sernika z piekarnika.
Sernik w trakcie pieczenia urośnie, ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika równo opadnie.
Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej. Dopiero na ostudzony sernik należy wylać mus czekoladowy. Sernika nie należy wyciągać z foremki. - Mus czekoladowy:
Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i odstawić do namoczenia na 10-15 minut. - Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w mikrofalówce.
- W garnku zagotować 415 g śmietanki.
- Namoczoną żelatynę delikatnie podgrzewać i mieszać do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
Dodać ok. 4 łyżek gorącej śmietanki, energicznie mieszając do połączenia. - Do zagotowanej, gorącej śmietanki dodać zahartowaną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
- Następnie bezpośrednio do śmietanki wlać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Śmietankę ostudzić najpierw w temperaturze pokojowej, co jakiś czas ją mieszając. Później schłodzić jeszcze w lodówce. - Pozostałą część śmietanki (365 g), mocno schłodzoną, wyjętą bezpośrednio z lodówki, należy wlać do miski i ubić na sztywno. Kolejno dodać ją do schłodzonej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Gotowy mus czekoladowy wylać na sernik, udekorować startą czekoladą i wstawić do lodówki. Mus powinien całkowicie stężeć.
Po tym czasie należy obkroić sernik nożem i ściągnąć obręcz tortownicy. - Wstawić na kilka godzin do lodówki, niczym nie przykrywać.
Sernik należy upiec dzień wcześniej przed podaniem.
Pieczenie sernika można również rozłożyć na dwa dni - pierwszego dnia upiec sernik, a w następnym przygotować mus czekoladowy.
Po kilku godzinach chłodzenia, sernik staje się stabilny i sztywny, można wyciągnąć dno tortownicy i przełożyć go na paterę.