Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 1129kcal
Węglowodany 85 g węgli
Białko 72 g białka
Tłuszcze 57 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

180 kcal
2 łyżki oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli
13 kcal
0,5 szt. papryki zielonej
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
-
1 szczypta soli
297 kcal
300 g filetu z kurczaka
5 kcal
0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
3 kcal
0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
416 kcal
100 g sera żółtego cheddar
278 kcal
100 g sera żółtego mozzarella
147 kcal
2 łyżeczki masła
788 kcal
4 szt. tortilli pszennych

Sos salsa

38 kcal
1,5 szt. pomidorów
8 kcal
1 szt. papryki chili
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
4 kcal
2 łyżki soku z limonki
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
kolendra
2 kcal
1 szczypta cukru
-
czosnek granulowany
-
oregano (otarte)
-
kmin rzymski mielony

Dodatkowo

-
natka pietruszki

Cały przepis ma:

  • 2259 kcal
  • 169 g węgli
  • 144 g białka
  • 115 g tłuszczu
  1. Sery żółte zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Papryki pokroić w długie, wąskie paski.
    Filety z kurczaka pokroić w paski, natrzeć łyżką oliwy i przyprawami (przyprawą do mięs, ostrą i słodką papryką, oregano, płatkami chili).
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać zieloną i czerwoną paprykę, posolić i smażyć kilka minut, aż papryka lekko zmięknie. Warzywa ściągnąć z patelni i odłożyć na talerz.
  3. Na patelni podsmażyć kurczaka przez kilka minut, aż się zrumieni. Odłożyć na osobny talerz.
  4. Na czystej patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Położyć tortillę, nałożyć połowę składników - kurczaka, cebulę, papryki i cheddar z mozzarellą. Przykryć plackiem tortilli. Podsmażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż tortilla od spodu się zrumieni. Całość odwrócić (np. przy pomocy dużego talerza) i podsmażyć drugą stronę.
    Czynność powtórzyć. Na patelni ponownie roztopić i rozprowadzić łyżeczkę masła, nałożyć tortillę, składniki, kolejny placek tortilli i podsmażyć.
  5. Quesadille pokroić na 4 części, posypać świeżą natką pietruszki, podawać z sosem salsa.
  6. Sos salsa:
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć z grubsza wodnisty miąższ z pestkami. Resztę pokroić w drobną kostkę.
    Posiekać drobno chili (można usunąć pestki, salsa będzie łagodniejsza). Połowę małej cebuli pokroić w drobną kostkę.

    Do małego rondelka włożyć pomidory, chili, cebulę i sok z limonki, zagotować. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż woda nieco odparuje. Dodać wszystkie przyprawy - szczyptę soli, pieprzu, kolendry, cukru, czosnku granulowanego, suszonego oregano, kminu rzymskiego.
  • Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami

Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 1129kcal
Węglowodany 85 g węgli
Białko 72 g białka
Tłuszcze 57 g tłuszczu