Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- -
- 1 szczypta soli
- 297 kcal
- 300 g filetu z kurczaka
- 5 kcal
- 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- 3 kcal
- 0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
- 416 kcal
- 100 g sera żółtego cheddar
- 278 kcal
- 100 g sera żółtego mozzarella
- 147 kcal
- 2 łyżeczki masła
- 788 kcal
- 4 szt. tortilli pszennych
Sos salsa
- 38 kcal
- 1,5 szt. pomidorów
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 4 kcal
- 2 łyżki soku z limonki
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- kolendra
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- czosnek granulowany
- -
- oregano (otarte)
- -
- kmin rzymski mielony
Dodatkowo
- -
- natka pietruszki
Cały przepis ma:
- 2259 kcal
- 169 g węgli
- 144 g białka
- 115 g tłuszczu
- Sery żółte zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka.
Papryki pokroić w długie, wąskie paski.
Filety z kurczaka pokroić w paski, natrzeć łyżką oliwy i przyprawami (przyprawą do mięs, ostrą i słodką papryką, oregano, płatkami chili).
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać zieloną i czerwoną paprykę, posolić i smażyć kilka minut, aż papryka lekko zmięknie. Warzywa ściągnąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na patelni podsmażyć kurczaka przez kilka minut, aż się zrumieni. Odłożyć na osobny talerz.
- Na czystej patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Położyć tortillę, nałożyć połowę składników - kurczaka, cebulę, papryki i cheddar z mozzarellą. Przykryć plackiem tortilli. Podsmażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż tortilla od spodu się zrumieni. Całość odwrócić (np. przy pomocy dużego talerza) i podsmażyć drugą stronę.
Czynność powtórzyć. Na patelni ponownie roztopić i rozprowadzić łyżeczkę masła, nałożyć tortillę, składniki, kolejny placek tortilli i podsmażyć. - Quesadille pokroić na 4 części, posypać świeżą natką pietruszki, podawać z sosem salsa.
- Sos salsa:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć z grubsza wodnisty miąższ z pestkami. Resztę pokroić w drobną kostkę.
Posiekać drobno chili (można usunąć pestki, salsa będzie łagodniejsza). Połowę małej cebuli pokroić w drobną kostkę.
Do małego rondelka włożyć pomidory, chili, cebulę i sok z limonki, zagotować. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż woda nieco odparuje. Dodać wszystkie przyprawy - szczyptę soli, pieprzu, kolendry, cukru, czosnku granulowanego, suszonego oregano, kminu rzymskiego.