Racuchy z jabłkami
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 519 kcal
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 32 kcal
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 24 kcal
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 kcal
- 200 g mleka 2%
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 72 kcal
- 2 szt. jabłek
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 824 kcal
- 151 g węgli
- 30 g białka
- 11 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 15 racuchów.
Do miski dodać mąkę, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy i sodę. Wymieszać. - Następnie wlać mleko i dodać jajko. Wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką na jednolitą masę.
- Obrać jabłka, podzielić je na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie podzielić je na ósemki. Na koniec pokroić poprzecznie na cienkie plasterki. Przełożyć do ciasta i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.