Risotto z indykiem, boczkiem i zielonym groszkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 647kcal
Węglowodany 61 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

330 kcal
4 łyżki oliwy
63 kcal
2 szt. cebuli
234 kcal
70 g boczku wędzonego
622 kcal
740 g filetu z piersi indyka
872 kcal
250 g ryżu risotto
294 kcal
600 g rosołu z kurczaka
166 kcal
200 g zielonego groszku
-
pieprz czarny mielony
-
sól
10 kcal
2 łyżki natki pietruszki

Cały przepis ma:

  • 2590 kcal
  • 242 g węgli
  • 219 g białka
  • 83 g tłuszczu
  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojony w kostkę boczek i delikatnie zrumienić.
  2. Filet z indyka pokroić w cienkie paski i następnie podzielić na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię, doprawić pieprzem i solą (opcjonalnie, ponieważ rosół będzie już zawierał sól) i smażyć przez kilkanaście minut.
  3. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w pióra cebule i lekko zrumienić. Wsypać ryż risotto, wymieszać i podsmażyć do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Wówczas dolać rosół/bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, regularnie mieszając. Po kilku minutach dodać podsmażonego indyka z boczkiem. W razie potrzeby dolać nieco wrzącej wody. Całość smażyć łącznie około 15-20 minut, aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie całą wodę (powinien być al dente).
  4. W międzyczasie, zamrożony, zielony groszek wsypać do osobnego garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą. Gotować do miękkości przez ok. 9 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), odcedzić.
    Ugotowany groszek dodać do risotto.
  5. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  • Risotto z indykiem, boczkiem i zielonym groszkiem
  • dodatkowy obraz dla Risotto z indykiem, boczkiem i zielonym groszkiem

Risotto z indykiem, boczkiem i zielonym groszkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 647kcal
Węglowodany 61 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu