Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 1010 kcal
- 1000 g filetu z piersi indyka
- -
- przyprawa do mięs
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 8 kcal
- 50 g świeżego szpinaku
- 613 kcal
- 2 szt. mozzarelli
- 163 kcal
- 100 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
- 298 kcal
- 100 g surowego boczku wędzonego
- -
- sól himalajska
- 770 kcal
- 1000 g ziemniaków
- 195 kcal
- 300 g buraczków konserwowych
Sos
- 205 kcal
- 70 g śmietanki 30%
- 63 kcal
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 kcal
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- czosnek granulowany
Cały przepis ma:
- 3327 kcal
- 248 g węgli
- 331 g białka
- 117 g tłuszczu
- Białe kuli mozzarelli (250 g) odcedzić z zalewy, pokroić na 6-7 grubych plastrów.
Suszone pomidory posiekać.
Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki. - Filet z piersi indyka pokroić wzdłuż na 6-7 cieńszych filetów.
Każdy filet rozbić bardzo cienko tłuczkiem, posypać przyprawą do mięs, słodką papryką i pieprzem. Na środku ułożyć liście szpinaku, plaster mozzarelli i suszone pomidory. Zawinąć roladkę i owinąć ją bardzo cienkim plastrem (lub dwoma) boczku.
Roladki posypać lekko solą.
Rozgrzać suchą patelnię, podsmażyć krótko roladki z każdej strony na dużym ogniu, tak żeby mięso zmieniło kolor i delikatnie się zrumieniło. - Podsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (po ok. 25-30 minutach sprawdzić widelcem czy są miękkie). Odcedzić.
- Buraczki pokroić w plasterki.
- Sos:
Z naczynia żaroodpornego zlać soki, które wypłynęły w trakcie pieczenia.
W garnuszku wymieszać soki z pieczenia, śmietankę 30%, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Delikatnie zagotować, co jakiś czas mieszając.