Roszponka z batatami, jajkami, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 645 kcal
- 750 g batatów
- 21 kcal
- 100 g roszponki
- 26 kcal
- 170 g pomidorków cherry
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- 9 kcal
- 20 g kiełków rzodkiewki
- 360 kcal
- 4 łyżki oliwy
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- tymianek (otarty)
- -
- suszone papryczki chili, otarte z pestkami
Cały przepis ma:
- 1371 kcal
- 163 g węgli
- 44 g białka
- 63 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 220°C (termoobieg).
- Bataty wyszorować, osuszyć, pokroić wzdłuż w paski. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować 2 łyżkami oliwy za pomocą pędzelka. Oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. - Włożyć na dolny poziom piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
- Roszponkę umyć i osuszyć.
Pomidorki umyć i przekroić na pół.
Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i przekroić na pół. - Do dwóch misek włożyć roszponkę, skropić 2 łyżkami oliwy. Nałożyć kiełki rzodkiewki, pomidorki, jajka i bataty. Jajka oprószyć solą i otartymi, suszonymi papryczkami chili.