Ryż zapiekany z jabłkami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 300 kcal
- 600 g mleka 2%
- 110 kcal
- 15 g masła
- -
- 1 szczypta soli
- 682 kcal
- 200 g ryżu białego średnioziarnistego
- 60 kcal
- 15 g cukru wanilinowego
Jabłka
- 384 kcal
- 800 g jabłek
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- 48 kcal
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- -
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Sos
- 288 kcal
- 150 g śmietany 18%
- 80 kcal
- 20 g cukru pudru
Do natłuszczenia naczynia
- -
- masło
Cały przepis ma:
- 1954 kcal
- 339 g węgli
- 42 g białka
- 53 g tłuszczu
- Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać masło i szczyptę soli - zagotować.
- Ryż opłukać na sitku i następnie wsypać do gotującego się mleka.
Gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać cukier wanilinowy i wymieszać. - Garnek z ryżem przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotować jabłka:
4 jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. - Rozgrzać patelnię lub garnek z grubym dnem, przełożyć starte jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i wymieszać. Smażyć przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i sok nieco odparuje.
Na koniec dodać płaską łyżeczkę cynamonu i wymieszać. - Sos: w miseczce wymieszać kwaśną śmietanę z dużą łyżką cukru pudru.
- Większe naczynie żaroodporne posmarować masłem, nałożyć połowę ryżu, podprażone jabłka, drugą połowę ryżu i na wierzchu rozprowadzić sos. Naczynie przykryć.
- Piec przez 25 minut w 185°C (termoobieg).
- Wierzch oprószyć cynamonem.