Ryż zapiekany z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 488kcal
Węglowodany 85 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

300 kcal
600 g mleka 2%
110 kcal
15 g masła
-
1 szczypta soli
682 kcal
200 g ryżu białego średnioziarnistego
60 kcal
15 g cukru wanilinowego

Jabłka

384 kcal
800 g jabłek
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
48 kcal
1 łyżka cukru trzcinowego
-
1 łyżeczka cynamonu mielonego

Sos

288 kcal
150 g śmietany 18%
80 kcal
20 g cukru pudru

Do natłuszczenia naczynia

-
masło

Cały przepis ma:

  • 1954 kcal
  • 339 g węgli
  • 42 g białka
  • 53 g tłuszczu
  1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać masło i szczyptę soli - zagotować.
  2. Ryż opłukać na sitku i następnie wsypać do gotującego się mleka.
    Gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
    Na koniec dodać cukier wanilinowy i wymieszać.
  3. Garnek z ryżem przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotować jabłka:
    4 jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Rozgrzać patelnię lub garnek z grubym dnem, przełożyć starte jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i wymieszać. Smażyć przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i sok nieco odparuje.
    Na koniec dodać płaską łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
  6. Sos: w miseczce wymieszać kwaśną śmietanę z dużą łyżką cukru pudru.
  7. Większe naczynie żaroodporne posmarować masłem, nałożyć połowę ryżu, podprażone jabłka, drugą połowę ryżu i na wierzchu rozprowadzić sos. Naczynie przykryć.
  8. Piec przez 25 minut w 185°C (termoobieg).
  9. Wierzch oprószyć cynamonem.
  • Ryż zapiekany z jabłkami
  • dodatkowy obraz dla Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 488kcal
Węglowodany 85 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu