Sałatka z brokuła i sera fety z sosem czosnkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 380kcal
Węglowodany 19 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

119 kcal
440 g brokułów
112 kcal
20 g słonecznika łuskanego
158 kcal
25 g majonezu kieleckiego
70 kcal
100 g jogurtu naturalnego kremowego
15 kcal
2 szt. ząbków czosnku
287 kcal
100 g sera fety
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Cały przepis ma:

  • 760 kcal
  • 38 g węgli
  • 40 g białka
  • 55 g tłuszczu
  1. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli.
    Na wrzątek wrzucić umyte różyczki brokuła. Gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w durszlaku.
  2. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć ziarna słonecznika.
  3. Przygotować sos czosnkowy: w miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Ser fetę pokroić w kostkę.
  5. Na dwa talerze wyłożyć odsączonego brokuła i fetę. Całość polać sosem czosnkowym, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać ziarnami słonecznika.
  • Sałatka z brokuła i sera fety z sosem czosnkowym

Sałatka z brokuła i sera fety z sosem czosnkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 380kcal
Węglowodany 19 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu