Sałatka z brokuła i sera fety z sosem czosnkowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 119 kcal
- 440 g brokułów
- 112 kcal
- 20 g słonecznika łuskanego
- 158 kcal
- 25 g majonezu kieleckiego
- 70 kcal
- 100 g jogurtu naturalnego kremowego
- 15 kcal
- 2 szt. ząbków czosnku
- 287 kcal
- 100 g sera fety
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 760 kcal
- 38 g węgli
- 40 g białka
- 55 g tłuszczu
- W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli.
Na wrzątek wrzucić umyte różyczki brokuła. Gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w durszlaku. - Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć ziarna słonecznika.
- Przygotować sos czosnkowy: w miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Ser fetę pokroić w kostkę.
- Na dwa talerze wyłożyć odsączonego brokuła i fetę. Całość polać sosem czosnkowym, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać ziarnami słonecznika.