Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli i orzechów
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 93 kcal
- 250 g gotowanych buraków
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 45 kcal
- 150 g cebuli czerwonej
- 9 kcal
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 96 kcal
- 30 g miodu wielokwiatowego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 8 kcal
- 30 g rukoli
- 11 kcal
- 50 g roszponki
- 279 kcal
- 100 g sera koziego (miękkiego, rolady)
- 194 kcal
- 30 g orzechów włoskich
Miodowy sos winegret
- -
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- -
- 1 szczypta soli
- 38 kcal
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 2 kcal
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 kcal
- 0,5 łyżeczki octu winnego z białego wina
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
- 206 kcal
- 2,5 łyżki oliwy
Cały przepis ma:
- 1062 kcal
- 71 g węgli
- 31 g białka
- 74 g tłuszczu
- Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. - W miseczce połączyć wszystkie składniki na miodowy sos winegret.
- Na talerzach ułożyć rukolę, roszponkę, dodać cebulę, pokrojone buraki, kozi ser i orzechy. Całość polać winegretem.